İnsanım Lan Ben!

  • Öfkeliyim; hata yapmayı, dünyanın sonu sananlara
  • Öfkeliyim; sadece şişmiş egoları ile kendilerini tatmin edenlere
  • Öfkeliyim; dünyadan bi haber, kendi ütüpyalarında yaşayanlara
  •  Öfkeliyim; İnsan olduğunu unutanlara !

İnsanın, yaşam içerisinde, sahip olabileceği en büyük sorunlardan bir tanesi, kendisine hata yapma şansı tanımamasıdır. Bu soruna sahip insanların, daha derinlerdeki içsel sorunu; Yüksek egodur. Kibir de diyebilirsiniz. Yüksek ego sahibi insanlar, bilinçaltı düzeyde, sağlıksız bir şekilde kendilerini çok yüceltirler ve  dev aynasında görürler. Sonrasında ise, ego’nun zararlarını görmeye başlarlar ama bunu fark edemezler. Kendilerini yüceltmelerinden ötürü;  sosyal ilişkilerinde kendilerini kasarlar, kendilerine hata yapma lüksünü vermezler, verseler dahi hata yaparlarsa kendilerini acımasız bir şekilde eleştiriler ve en önemlisi de; Kendilerini basit göremezler! 

Kendini basit görme kavramı sizlere biraz tuhaf gelmiş olabilir. Bu kavramı biraz daha açmam gerekirse, şu şekilde anlatayım; İnsanın kendisini basit görmesi, en temel düzeyde insan olduğunun farkında olması demektir. Kendisine karşı basit bir tutum içerisinde olan bireyler, her zaman diğer insanlara göre  daha rahattır. Çünkü onlar, hata yapabileceklerinin, korkabileceklerinin, yeri geldiğinde güçsüz hissedebileceklerinin, rezil olabileceklerinin, reddedilebileceklerinin farkındadırlar. Bu yüzden başlarına olumsuz bir olay geldiğinde, duygusal anlamda daha güçlü dururlar, pek fazla etkilenmezler. Ancak yüksek ego sahibi insanlar, başlarına gelebilecek olumsuz bir olayı kaldıramayacak kadar kırılgandırlar.

Mesela onlar rezil olamaz, çünkü onlar; çok  yakışıklıdır veya çok güzeldir, ya da o ortamdaki herkesten daha üstündürler (!) Tabii bu düşünceler sadece, egoist insanın, kendi ütüpyasındaki düşünceleridir.

ego

İnsanın kendisini basit görememesinin en büyük bedellerinden bir tanesi de; sosyal korkuları çok şiddetli yaşamak olacaktır. Nitekim, kendisinin insan olduğunu unutmuş  zihin ve ego, rezil olma veya reddedilme korkularını kaldıramaz. Neticede ise, sosyal ilişkilerinde bazı sorunlar yaşar. Nedir bu sorunlar, diye soracak olursanız;

  • Yeni insanlarla tanışamama
  • Sosyal  ilişkilerde rahat davranamama
  • Dolaylı yoldan kendisini değersiz hissetme

Bir insanın, bu üç sorunu yaşamasının ve bu sorunları çözememesinin en büyük faktörlerinden biriside; egodur. Nitekim, siz sosyal ilişkiler rahat olmak istiyorsanız, ilk başta sosyal ilişkilerde rahatsız olmanız, rezil olmanız, reddedilmeniz gerekecek. Ancak, kendisini, yaşadığı olayları basit  görmeyen bir insan, yukarıda söylediğim üzere  bu tarz olumsuz durumların üzerine gidemez. Sadece, kendi kendisini bilinçaltı düzeyde yücelterek veya tam tersi olarak diğer insanları aşağılayarak, konfor alanı içerisinde yaşamaya devam eder.

( Bkz: Konfor alanı nedir ? )

Peki insana zarar veren ego duygusu insanda nasıl oluşur? Egonun amacı nedir? İnsanlara üst pencereden bakmanın altından yatan sebep nedir? İnsanlar davranışlarında neden mükemmeliyetçi olmak isterler? Mükemmeliyetçiliğin bedeli nedir?

YAZI İÇERİĞİ ;

Yüksek Ego, Özgüvensizliğin Alametidir

Ego: İnsanda, savunma mekanizması olarak oluşur. Bu mekanizma şu şekilde işler; Özgüven problemi yaşayan bir insan düşünün;  Bu insan, yaşadığı özgüven probleminden ötürü  sosyal ortamlara girmez, girse dahi kendisini rahatsız hisseder. Bu rahatsızlığını kapatabilmek içinse, kendisini rahatlatması gerekir. Bunun içinde, “onlar salak, onlar boş insan” diye çevrelerindeki insanları,  aşağılarlar. Ancak, asıl sorun kendilerindedir. Kendi korkaklıklarındadır. Ancak egoları yüzünden bu korkaklıklarını göremezler. Görmek istemezler. Nitekim, bir sorunu kabul etmek insana acı verir. Üstüne kabul edilen bir sorunu çözmeye çalışmak, emek gerektirir. Ve emekte insana acı verir. Ancak kendinde değil de diğer insanlarda problem olduğunu düşünmek, onlarda sorun var demek, onları daha aşağıda görmek çok daha kolaydır. İşte egosu yüksek insanın zihni bu şekilde çalışır.

Toplumumuzda, ilişkiler konusunda, erkeklerin sıklıkla kurduğu  ego dolu bir cümle vardır; “Abi bizim ülkemizdeki kızların hepsi kezbannn, git bak başka ülkelere öyle mi? ” Şimdi bu egolu düşünceye sahip insanların asıl sorunu, İlişkiler konusunda başarısız olmaları ve bu başarısızlıktan dolayı hissettikleri, rahatsızlık duygulularını kapatmaya çalışmalarıdır. Çünkü, bir ülke sınırları içerisinde, keko, kezban diye nitelendireceğimiz, kızlar illaki mevcuttur. Ve bu oran, dış ülkelere göre fazla da olabilir. Bu konuda hem fikiriz. Ancak, ülkedeki tüm kızlara ” kezban ” diyorsan, işte bende orada sana derim ki “Kardeşim, ülkedeki tüm kızlar  kezban falan değil, sen ilişkiler konusunda başarısızsın. Ve bu başarısızlığını, kolaya kaçaraktan, egonu şişirerek halletmeye çalışıyorsun ama bu davranışların, düşüncelerin sana fayda sağlamaz.”  Aynı şekilde, ilişkiler konusunda yaşadığın başarısızlığı, kendini yücelterek, yenmeye çalışmanda sana hiçbir fayda sağlamaz. Sana fayda sağlayacak olan, tek eylem; kendi sorununu tespit etmen ve bu sorunun varlığını kabul ederek, gerekli teknikler ile mücadele etmendir. Sana kazandıracak olan budur.

(Bkz: İlişkiler )

Hayatınız içerisinde, insanlara egolu bir bakış açısına sahipseniz, insanları aşağıdan bakmak yerine ilk başta kendinizi sorgulayın, bu sizin için daha faydalı olacaktır.

Egonun oluşumundaki bir diğer sebep ise, gereksiz ilgidir. Eğer bir insanın, ortada hiçbir başarısı olmamasına rağmen gereksiz yere ilgi görüyorsa, bu insanda ego oluşmaya başlayacaktır. Bu tamamen doğal eğilimdir. Mesela, günümüzde kadınların sosyal medya üzerinden aldıkları ilgi, buna en güzel örnektir. Düşünün ki bir kadın veya kız kameranın karşısına geçiyor ve çektiği 20 saniyelik video ile on binlerce beğeni alıyor. Doğal olaraktan ise kişi, ” Ben neymişim be ” havalarına giriyor. Halbuki  kızın, “ben neymişim bee” diyebileceği hiçbir durum söz konusu değildir. Çünkü ortada ne bir yeteneği ne de bir başarısı vardır. Ancak, kişi bunu göremediği için, egosu everest dağına ulaşabilir. Bu tür vakalar için maalasef ki yapacak hiçbir şeyimiz yoktur. Bize düşün bu tarz saçmalıklardan kendimizi korumaktır.

(Bkz: İlgi bağımlısı kadınlar )

Mükemmeliyetçi Zihniyet Hayatınızı Çürütebilir

Hayatınız içerisinde “Ben şöyle bir insanım, böyle bir insanım, alfayım lennn benn (!)” tarzında bakış açınız olursa, ne alfa olabilirsiniz, ne de hayat içerisinde kazanan olabilirsiniz. Sadece sosyal ortamlarda kendini kasan, özgüvensizliğini kapatmak için diğer insanlara aşağıdan bakan, kendi ütüpyasında yaşayan bir insan olursunuz. Çünkü hayatta bazı varlıkları kazanabilmeniz için bazen rezil olmanız , bazen reddedilmeniz ve bazen hata yapmanız, gerekecek. Ancak kendinizi yücelterek, dev aynasında görerek, rezil olabilme veya hata yapma ihtimalinizin olduğu eylemlere giremezsiniz.

İşte, kendini basit görmenin gücüde burada ortaya çıkar. Nitekim, Egosu olmayan, kendisini basit gören, mükemmeliyetçi zihne sahip olmayan ve en önemlisi insan olduğunun farkında olan insanlar, hayatta her zaman daha  hızlı yol alırlar. Çünkü, onlar için hata yapmak, rezil olmak, reddedilmek gibi olumsuz durumlar olağandır. Ve bu olumsuz durumların hepsinin başlarına gelebileceğinin farkındadırlar. Ve bu farkındalık sayesinde, ruhen incinebilecekleri olaylar karşısında, umursamaz bir tutum içerisinde olurlar. Bu tutum ise onların kazandığı en büyük mükafattır. 

Sosyal yaşantınızda kendisini kasmayan, kendisi ile dalga geçebilen, mükemeliyettçi bir zihne sahip olmayan, sosyal korkulara karşı umursamaz bir tutum içerisinde olan insanları inceleyin. Fark edeceksiniz ki bu insanlar yapmak istedikleri eylemleri genellikle çok daha rahat bir şekilde yaparlar ve genelde eğlenceli bir tutum içerisinde olurlar. Ve diğer insanlarda bunu fark eder, bu insanın çevresinde pervana gibi dönmeye başlar. Bir de egoist insanların davranışlarını inceleyin; diğer insanları beğenmeyen bir surat, bunlarda kim der gibi bir bakış, diğer insanları ne kadar umursamadığını göstermeye çalışsa da aslında diğer insanları  büyütmüş bir insan vs. Eee sonuç ne? Sadece şişen egosunu tatmin eden ve diğer insanların umursamadığı bir insan. En kötüsü de egoist insan kendi egosu yüzünde hatalarını göremez. Bu özelliği de onun hiçbir zaman gelişememesine yol açar.

Kendini dev aynasında görmenin zararları, saymakla bitmez. Önemli olan egonun ne kadar zararlı olduğu bir özellik değildir. Önemli olan, size fayda sağlayacak tutumdur. Bu tutum ise yukarıda söylediğim üzere; kendinizi basit görmenizdir.

Hayatınız içerisinde kendinizi basit görün! Hata yapmaktan, rezil olmaktan veya herhangi bir olumsuz durumdan korkmayın. Çünkü siz en nihayetinde bir insansınız. Ve ne kadar güçlü yönünüz var ise, o kadar güçsüz yönünüz var. Yeri geldiğinde korkacaksınız da, kendinizi mutsuz da hissedeceksiniz, hata da yapacaksınız, kandırılacaksınızda! Bu yüzden hayatınızda, olumsuz duygular hissettiğinizde, hata yaptığınızda, yenildiğinizde, kısacası olumsuz durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda, kendinizi, kasıp, eleştiri bombardımanına tutmayın. Sadece hatanızdan veya yaptığınız yanlıştan ders çıkarın ve  Kendinize deyin ki “İnsanın lan ben!

 

Dünya Üzerindeki Herkes Ortalamadır

Günümüz dünyasındaki insanların sergilediği en anlamsız davranış; diğer insanları tanrıçalaştırmadır. Nitekim  bazı insanlar hayranı oldukları kişileri yere göğe sığdıramamaktadır. Bu ister siyasetçi olsun, ister şarkıcı olsun, isterse herhangi bir ünlü olsun fark etmez. Sanki hayranı oldukları insanın süper güçleri varmış gibi davranmaktalar, öyle düşünmekteler. Halbuki dünya üzerindeki herkes basittir. Evet bu böyledir. Messi dünyanın en iyi futbolcusu olabilir ama belki bir araba resmi bile çizemiyordur. Messi’nin diğer insanlardan tek farkı, iki ayağını  normal bir insana göre daha iyi kullanabilmesidir. Haa bazılarınız diyebilir ama o çok zengin, meşhur vs. Ben derim ki bu onun üstünlüğünden değil, yaptığı mesleğin getirisidir. Yani Messi’de bulunan özel bir güçten değildir.

Messi için geçerli olan durum herkes için geçerlidir. Yani herhangi bir insanda, belirli bir konuda üst düzey bir yetenek, başarı olabilir. Ancak, bu başarı o insanın, insan dışı bir varlık olduğu anlamına gelmez, sadece başarılı olduğu anlamına gelir. Nitekim  onun başarılı olduğu alanda yeteneği olabilir, ama diğer konularda vasattır. Ayrıca bir insanda üst düzey bir başarı varsa, bu sadece yetenek değil, büyük bedeller ödeme anlamına da gelir. Yani çalışmak, eğlenceli aktivitelerden feda etmek gibi.  Bu her insan için geçerlidir. Bu yüzden, insan olmanın özünde sıradanlık vardır diyebiliriz. Bu sıradanlığa ters düşen hareketler yapmanız ( Kendinizi dev aynasında görmeniz ) sizin sadece hayatta yol kat edememenize,  neden olacaktır.

 

Bir cevap yazın