Hayat içerisinde hepimizin bir takım istekleri, hedefleri, yapmak istedikleri var. Ancak şunu hepimiz biliyoruz ki bir takım sorumluluklarımızdan ötürü hepimizin zamanı oldukça kısıtlı. Öyle ki yeri geliyor gün içerisinde kendimize ayıracağımız, “şurda 1 saatte kafamı dinliyeyim” diyeceğimiz zamanlar bile olmuyor. Resmen hepimiz için hayat durmayan bir aksiyon filmi gibi, sürekli bir meşguliyet içerisindeyiz.
İşte bir de bu meşguliyet içerisinde gerçekleştirmek istediğimiz, sahip olmak istediğimiz, öğrenmek istediğimiz veya kazanmak istediğimiz bazı şeyler var. Her ne olursa olsun hayat içerisinde bir takım şeylere sahip olmak, kazanmak, öğrenmek adına yapmamız gereken ilk şey; sahip olmak istediğimiz şey üzerine zaman ayırmaktır.
Peki bu zamanı nasıl ayıracağız? Planlı olmak ile istediğimiz şeylere zaman ayırmanın arasındaki bağlantı nedir? Planlı olmak zaman yönetimi ve harekete geçmede neden önemli bir faktördür?
YAZI İÇERİĞİ ;
Planlı Olmak ve Harekete Geçmek Arasındaki Temel Bağlantı
Şimdi sevgili dostlar, bu iki olgu arasındaki bağlantıyı kendi hayatım üzerinden bir örnek ile sizlere anlatmak istiyorum. Son 3 haftadır ben; İngilizcemi daha fazla geliştirmek ve yazılım öğrenmek adına, günde kendime 4 saat gibi bir zaman ayırma kararı aldım. Ve bu zaman diliminde bu iki eylem üzerine ne yapacağıma dair pek fazla bir plan yapmadım.
Dedim ki; İngilizceden eski notlarımı çıkarır tekrar ederek başlarım ve yazılım adına ise Youtube üzerinden bir kanalın anlattığı dersler ile başlarım dedim. Sonrasında ise Youtube üzerinden “Web Odası” isminde bir kanal buldum ve bu kanalda “html” dersleri ile yazılım öğrenmeye yavaştan da olsa giriş yaparım dedim. (Tabii bu kanaldaki dersler; “html ders 1, ders 2…” şeklinde sıralı, planlı bir şekilde ilerliyor. Bu bilgiyi veriyorum; çünkü bu bilgi ile konuyu bağlayacağım yer arasında sıkı bir bağlantı var.)
Şimdi zaman geçtikçe her gün 4 saatimi bu iki eylem üzerine harcayacak olan ben, yavaş yavaş zamanımın tamamını yazılım öğrenmeye kaydırmaya başladım. İçimden nedense bir türlü İngilizce üzerine çalışmak gibi bir istek gelmiyordu. Halbuki benim için İngilizce üzerine çalışmak, “hmtl” kodları üzerine çalışmaktan çok çok daha basit. Nitekim İngilizce’de temelim var, az da olsa konuya hakimim, yapmam gereken tek şey; üzerine bir şeyler eklemek. Ancak yazılımda ise daha hiçbir şey bilmiyorum. Tamamen sıfırım. Yani resmen bir bilinmemezlikle karşı karşıyayım.
Peki sizce ben neden yazılıma daha fazla zaman ayırmaya başladım da İngilizceye zaman ayırmayı bıraktım?
- Yazılım daha kolay olduğu için mi? Hayır.
- Yazılımı daha çok sevdiğim veya o daha fazla sardığı için mi? Hayır.
Ee peki o zaman neden?
Dostlar nedeni şu ki ben yazılım öğrenme adına ne yapmam gerekeceğini biliyordum. Açacaktım Youtube’dan Web Odası kanalını, oradan html ders 1 veya ikiye geçtiysem 2, üçe geçtiysem üçü açacaktım. Sonrasında bilgisayardan hmtl dosyasını açıp, önüme de not defterimi koyup çalışmaya başlayacaktım. Yani önümde bir plan vardı. Ne yapacağımı biliyordum.
Ancak aynı durum benim için İngilizce’de geçerli değildi! Çünkü ben İngilizce’de ne çalışacağım konuları belirledim, ne ezber yapacağım kelimeleri bir yere not ettim, ne de kendime herhangi bir online kurs veya Youtube üzerinden “bu kanalın derslerini takip edeyim” dedim. Ben İngilizce de kara düzen bir şekilde, “eski notlarım üzerinden çalışmaya başlayayım, sonrasında yaparım bir şeyler” dedim. Yani hiçbir planım yoktu. Ve tabii sonuç olarak kısa bir zaman içerisinde İngilizce çalışmasına ayırdığım zaman gitgide azaldı ve en nihayetinde bıraktım.
İşte benim İngilizce üzerine çalışmayı bırakmamdaki temel faktör; hiçbir planımın olmamasıydı. Ancak yazılım öğrenme eyleminde kendime ait bir planım olmasa dahi, Youtube üzerinden, kanalın oluşturmuş olduğu doğal bir plan vardı ve benim yapmam gereken tek şey o planı takip etmek ve günü gününe her gün bir ders bitirmekti.
Bu yüzden de masa başına geçince çalışmak için hemen yazılım derslerine başlayabiliyor ve hızlı bir giriş yapıyordum. Ancak İngilizcede kesinlikle böyle olmuyordu; “nereye çalışsam? hangi kelimeleri ezberlesem?” vs derken hem sıkılıyor, hem çalışmayı bırakıyor hem de İngilizceye karşı gram çalışma isteğim kalmıyordu.
Sevgili dostlar şunun her zaman bilincinde olun ki; beynimiz belirsizlikleri sevmez ve bizler belirsizlik karşısında kendimizi daima stresli hissederiz. Tıpkı benim İngilizce çalışmak için masa başına geçtiğimde “Şimdi neye çalışcam ben?” demem gibi.
Bu anlattıklarım muhtemelen hayatınız içerisinde sizin de başınıza gelmiştir. Siz de sadece ne yapacağınızı bilmediğiniz için birçok isteğinizden, hedefinizden vazgeçmişsinizdir. Hatta başlayamadığınız zamanlar bile olmuştur. Peki bu durumda ne yapmak gerekir?
Tabi ki de bir iş veya konu üzerinde çalışmaya başlamadan önce kesinlikle ilk olarak ne yapacağımıza dair, bir plan yapmamız gerekir. Eğer bu planı yapmazsak çok yüksek bir ihtimalle, başladığımız işi kısa bir zaman içerisinde bırakırız. Bu noktada planımızın süresi; haftalık, 30 günlük 6 aylık vs şeklinde olabilir. Bu süre zarfları tamamen size kalmıştır. Ancak ne olursa olsun, önümüzdeki zaman diliminde yapmak istediğimiz eyleme karşı, kesinlikle ne yapacağımıza belirtmeli ve planlar yapmalıyız.
Burada planınızın büyüklüğü küçüklüğü de fark etmez, isterseniz belirli kategorilerdeki kitapları okumak üzerine bir plan yapın. Ama yine de bir liste şeklinde hangi kitapları okuyacağınızı kendinize belirtin.
Nitekim yukarıda bahsettiğim üzere plan yapmanın, hareket geçmenizde, eyleminizi devam ettirmenizde, zaman tasarrufu yapmanızda (ne yapsam? neye çalışsam? gibi enerji ve zamanınızı alan dertlerden kurtarması gibi) daha pratik olmanızda ve daha birçok farklı konuda sizlere birçok faydası vardır. Yani benim küçük bir hedefim var bu yüzden plan yapmama gerek yok şeklinde düşünmeyin; çünkü yüksek ihtimalle aynı benim İngilizce çalışmamda olduğu gibi eyleminizin devamını plan olmadan getiremezsiniz. Aslında planlı olmak bize ne kazandırır? sorusunun en etkin cevabı da budur;
- Plan yapmak bir eylemi bitirmede, hedefe ulaşmada en temel ve en etkili faktörlerden bir tanesidir.
Peki plan nasıl yapılır?
Plan Nasıl Yapılır?
Bu soruya cevap vermeden önce ilk olarak “hedef belirleme ve hedef belirlemenin kriterleri” başlıklı makalemi mutlaka okumanızı öneririm. Nitekim hedef belirlemek ile plan yapmak arasında sıkı bir bağlantı vardır. Zaten siz etkili bir hedef belirlediğinizde, doğal olarak bir plan da oluşturmuş olursunuz. Bununla beraber plan nasıl yapılır? Planlı olmak için neler yapmalıyız? sorularına “hedef belirlemenin kriterleri” makalesine ek olarak şunları diyebilirim;
- Yapmak istediğiniz eylemleri veya öğrenmek istediğiniz konuları belirli zaman dilimlerine günü gününe bölün. (Yani parçalara ayırın)
- Ve bu zaman dilimlerinde ( gün gün) ne yapacağınızı yazılı bir şekilde kağıda dökün. (Ayrıntılı bir şekilde; atıyorum ayın 1’de şu konuya çalışacağım ayın 2’sinde şu konuya çalışacağım şeklinde)
- Mutlaka planlarınızı haftalık veya aylık şeklinde oluşturun.
- Planınız gerçekçi olsun. (Gerçekleştiremeyeceğiniz planlar yapmayın!)
- Günün hangi zaman dilimlerinde planınıza vakit ayıracağınızı belirtin.
- Plan başlangıcı kolaydan zora şeklinde ilerlesin. Bir anda kendinize çok fazla yük oluşturmayın.
- Elinizde bir ajanda olsun veya telefonunuzdaki not defterine planlarınız yazılmış olsun.
- Gün sonunda çalışma yapmış olduğunuz planlarınıza tik atın. Bu motivasyon artırmada çok etkili bir yöntemidir.
Unutmayın ki dostlarım planlı biri olmak sizlere her zaman her yönden kazandıracaktır. Bu yüzden bir eyleme başlamadan önce mutlaka ama mutlaka bir plan yapın.
“Planlı olmak neden önemlidir? Planlı yaşamak bizlere ne kazandırır? Plan nasıl yapılır?” sorularına cevap verdiğim makalenin sonuna geldik. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan yerleri veya görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.
Admin paylaşımların çok iyi devam et