Makalemize ilk olarak kişisel gelişim nedir? Sorusunun cevabı ile hızlıca başlayalım.
Kişisel gelişim: “Bireyin kendisini fiziksel ve mental açıdan geliştirmesi, mevcut durumunu biraz daha öteye taşıması işi” olaraktan tanımlanabilir ve kişisel gelişim olgusu günümüz dünyasında, toplum tarafından çok fazla benimsenmiştir.
Bunun nedeni ise toplum tarafından “bilgili, kültürlü” olaraktan kabul edilmiş insanların, kendi kitlelerine, kendilerini geliştirmeleri için kitap okuma, film izleme gibi tavsiyelerde bulunmasından kaynaklanır.
Mesela Haluk Tatar’ın kendi kitlesine şu kitapları okuyun demesi, Barış Özcan’ın izlenmesi gereken belgeseller üzerine tavsiye vermesi gibi.
Bu ve benzeri davranışların sonucu olarak da insanlar kişisel gelişime çok fazla önem vermeye başlamıştır.
Ayrıca bazı kaliteli kişisel gelişim kitaplarının toplumdaki insanlara faydası dokunması sonucunda o kitaplar birçok kişi tarafından okunmuştur ve dilden dile dolanmıştır.
Bu da aslında kişisel gelişim olgusunun toplum tarafından kabullenilmesinde ki bir başka önemli nedendir.
Kısacası günümüz dünyasında “kişisel gelişim” olgusu popülerdir ve insanlar tarafından benimsenmiştir.
Peki bunda bir sakınca var mıdır? Tabi ki de hayır. İnsanların kendilerini geliştirmesi, bu doğrultuda bir çaba içerisinde olmaları, kendi hayatlarına değer vermeleri oldukça güzel şeylerdir.
Ancak toplum içerisindeki birçok kişi kişisel gelişim olgusunu gerçek manada anlayamamıştır. Öyle ki insanlar günde 10 saat Netflix’de film izlemeyi, belgesel izlemeyi veya kitap okumayı kişisel gelişim zannetmektedir.
Şimdi burada bazılarınız diyecek “Sen kitap okuma eylemini gelişimden saymıyor musun?? Ya belgesel izlemeyi?? Film İzlemek, senin hayal ve fantezi dünyanı geliştirir bir kere!!” gibi şeyler diyecek.
Bu yüzden ben burada ilk olarak dan şunu söylemek istiyorum; kitap okumak, film veya belgesel izlemek sizin gelişiminize kesinlikle katkı sağlar. Bu konuda sizinle hem fikirim ancak benim burada değinmek istediğim nokta gerçek anlamda kişisel gelişimin ne olduğudur. Peki gerçek anlamda kişisel gelişim nedir?
Makaleme ilk olarak “gerçek anlamda kişisel gelişim nedir?” sorusu ile cevap vermek istiyorum. Sonrasında ise kişisel gelişim için yapılması gerekenler nelerdir? sorusunun cevabı ile makaleme devam edeceğim.
YAZI İÇERİĞİ ;
Gerçek Anlamda Kişisel Gelişim Nedir?
Gerçek anlamda kişisel gelişim sizin, hayatınızdaki asli sorunları çözmeniz ve gözle görülür sonuçlar alabileceğiniz eylemleri gerçekleştirmenizdir.
Mesela sizin hayatınızdaki asıl sorun parasızlık ise ve siz bu sorunu ortadan kaldırmak için mücadele ediyorsanız, gerçek anlamda kendinizi geliştiriyorsunuz demektir.
Aynı şekilde sizin hayatınızdaki asıl sorun asosyallikse ve siz bu sorunu çözmek için mücadele ediyorsanız bu da gerçek anlamda gelişimdir.
Nitekim siz bu sorununuza çözüm bularaktan kendi hayatınızdaki asli bir sorunu ortadan kaldırıyor ve gözle görülür sonuçlar almaya başlıyorsunuz. Neticesinde ise hayatınızdaki refah ve huzur artmaya başlar.
Ancak diyelim ki sizin hayatınızda acil bir şekilde çözüm bulmanız gereken asli sorunlarınız var ama siz bu sorunları çözmek yerine, “Netflix’de günde 10 saat film izliyorsunuz, kitap okuyorsunuz, belgesel izliyorsunuz” ve sonrasında kendinizi geliştirdiğinizi düşünüyorsunuz. Sizce bu kişisel gelişime girer mi? Tabi ki de hayır.
Bu kişisel gelişim falan değildir! Bu sadece zihinsel mastürbasyondur. Sizin günde 10 saat Netflix’de film izlemeniz ile bilgisayar başında 10 saat boyunca LOL oynayan bir kişinin yaptığı şey aynıdır. İkinizde kendinizi mutlu eden eylemleri yapıyorsunuz.
Aradaki tek fark sizin biraz daha kurnazlık yapıp, “ben film izleyerek den fantezi dünyamı veya hayal dünyamı geliştiriyorum kardeşimmm” demenizdir. İşte asıl problem de zaten buradadır.
Nitekim toplumdaki büyük bir kesimin ne hayal dünyasını geliştirmeye ihtiyacı vardır ne de fantezi dünyasını geliştirmeye ihtiyacı vardır.
Ancak yine toplumun büyük bir kesiminin paraya, sosyalliğe ve sağlıklı yaşama ve benzeri olgulara ihtiyacı vardır. Bu yüzden sevgili dostlar sizler, gerçek anlamda gelişmek istiyorsanız ilk olaraktan asli sorunlarınıza çözüm bulmak zorundasınız.
Peki sizin asli sorunlarınız nelerdir? Asli sorunlar nasıl belirlenir?
Asli Sorunlar Nasıl Belirlenir?
Asli sorunlar nasıl belirlenir? Sorusuna cevap vermeden önce ilk olaraktan sizlere şu farkındalığı kazandırmak istiyorum; Evet şuan da belki “yerim hayatımdaki asli sorunları” diyebilir ve hayatınızdaki sorunları umursamadan Netflix’te film izlemeye devam etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu konuda özgürsünüz.
Ancak şunun farkında olun ki belki de şuanda asli sorunlarınızı çözmeyerekten hayattan birçok şey kaçırıyor olabilirsiniz ve bunu sadece kendi hayatınızı gerçek anlamda geliştirdiğinizde, yani asli sorunlarını çözdüğünüzde anlayabilirsiniz.
Öyle ki bazı insanlar hayatlarındaki asli sorunları çözdükten sonra “Keşke daha önceden bu sorunumu çözseymişim” derler. Çünkü artık o kişiler, gelişimden önceki hayatlarının ne kadar da kötü olduğunun farkına varmışlardır ve bu kişiler gelişimin ne kadar önemli olduğunu anlamışlardır.
Bu doğrultuda sizler de şuan ki hayatınızdan daha kaliteli bir hayata sahip olmak için ve gerçek anlamda gelişimin ne kadar önemli olduğunu anlamak için hayatınızdaki asli sorunlarınızı belirlemeli ve bu sorunlarınıza çözüm bulmalısınız. Şimdi asli sorunlar nasıl belirlenir? Sorusuna cevap verelim.
Hayatınızda en çok yakındığınız olay veya olgu ne? Veya sürekli olarak dan kendinize en çok sorduğunuz soru ne? Bu sorulardan herhangi birisine verdiğiniz cevap sizin en asli sorununuzu belirler ve en asli ihtiyaçlar bu şekilde bulunur.
Mesela hayatta en çok parasızlıktan mı yakınıyorsun? Aynı şekilde gün içerisinde kendine en çok sorduğun sorular “Nasıl para kazanabilirim? Nasıl daha fazla kazanabilirim?” gibi sorular mı?
Eğer kendine bu ve benzeri şekilde sorular soruyorsan bil ki senin hayatındaki en önemli problem, parasızlıktır ve senin hayatta her şeyden önce bu sorununu çözmen gerekir. Bu mevcut sorununu çözmek sana gerçek anlamda gelişim sağlar ve hayatındaki refah seviyeni yükseltir.
Haa bu sorunu çözmek için mücadelede bulunmamayı tercih edersen ( ki böyle bir tercihin var ) kronik bir şekilde strese maruz kalırsın. Çünkü parasızlık sorunu çözüme ulaşamadığı için senin kafana takılır kalır.
Öyle ki yeri gelir bu sorun seni depresyona dahi sokabilir. Bu yüzden bu probleme çözüm bulmalısın. Ertelemek sana hiçbir şey kazandırmaz.
- (Bkz: Erteleme hastalığı nedir?)
Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılabilir?
Hayatınızda Gözlemlediğiniz 20 Asli Sorunu Yazın 5’ine Odaklanın
Gün içerisinde yapacağınız eylemler oldukça kısıtlıdır. Nitekim sizin belirli miktarda enerjiniz ve zamanınız var. Kısıtlı olan bu enerji ve zaman dilimiyle gün içerisinde 20 farklı eylem üzerinde çalışamazsınız. Hadi zorladınız çalıştınız diyelim, bu sefer de hiçbir verim alamazsınız ve sürdüremezsiniz.
İşte bu yüzden, asıl sorunlarınız üzerine çalışmak için mevcut sorunlarınızı “En acil çözülmesi gerekenden, daha sonra da çözülebilecek” olana doğru madde madde sıralayın ve içlerinden en acil çözülmesi gereken ilk 5’ini belirleyin ve diğer var olan sorunlarınızı unutun.
Onlar üzerine hiçbir enerji, zaman harcamayın. İlk olaraktan acil bir şekilde çözülmesi gereken bu sorununuz üzerine yoğunlaşın.
Tabi ki bunu yaparken yine ilk başta 1.inci sıradaki sorunu çözün, sonrasında 2.inci sıradaki sorunu çözün ve bu şekilde devam edin. Yani sistematik ilerleyin.
Aynı anda iki veya üç sorunun üzerinden daha fazlasına yoğunlaşmayın. Çünkü odak noktanız sınırlı ve çok fazla sorunu aynı anda çözmeye çalışmak sizi strese sokmaktan başka hiçbir işe yaramaz.
Yukarıda anlattığım şekilde var olan sorunlarınızı çözmek için sistematik olarak ilerlerlerken, gün içerisinde geriye kalan boş vaktinizin tamamında kitap okumanız, film izlemeniz, belgesel izlemeniz, yeni bir dil öğrenmeye çalışmanız ve benzeri eylemleri yapmanız tamamen size kalmıştır.
Bu eylemleri yapmak sizlere gerçek anlamda katkı sağlar ve ufkunuzu genişletir. Ancak unutmayın ki kural şudur: İlk başta gerçek anlamda gelişimimize katkı sağlayacak, yani mevcut sorunlarımızı çözecek eylemler, kalan vakitte size yarar sağlayacak olan ( kitap okuma gibi ) diğer eylemler. Kural budur.
Özetle: Hayatınız içerisinde kitap okuyun, film izleyin ve size yarar sağlayacak birçok eylem yapın. Bunlar sizin gelişiminize katkı sağlayacak eylemlerdir.
Ancak sizin gelişiminize asıl katkıyı mevcut sorunlarınızı çözmek sağlar. Bu doğrultuda gün içerisinde ilk olarak dan mevcut sorunlarınızı çözmek için çalışın. Geriye kalan zaman dilimlerinizde kendinizi geliştirmek için kitap okuyun, film izleyin, belgesel izleyin ve size yarar sağlayacak olan diğer eylemleri yapın. Ancak kendimi geliştiriyorum adı altında kesinlikle gününüzün 10 saatini televizyon karşısında geçirmeyin. Çünkü bu ne gelişimdir ne de size fayda sağlar.
Bu sadece sizin mevcut sorunlarınızdan kaçmanızdır. Mevcut sorunlarınızdan kaçarak de hiçbir yere varamazsınız…
Kişisel Gelişim Nedir? S.S.S
Kişisel Gelişim Kitapları Nedir?
Kişisel gelişim kitapları, en temel düzeyde sizleri harekete geçirebilmek adına, sizlere hayata dair olumlu inançlar eklemek adına, bazı konularda farkındalık düzeyinizi artırmak adına yazılmış olan kitaplardır.
Kişisel gelişim kitapları adına şu bir gerçek ki bazı kişisel gelişim kitaplarının gerçekten sizlere katacağı pek fazla bir şey yoktur. Ancak bazı kişisel gelişim kitapları sizlere gerçekten yarar sağlayabilirler.
Kişisel Gelişim Kitapları – İncelemek İçin Tıklayın!
Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar?
Kişisel gelişim hayatınızdaki asli sorunlarınızı çözmeye ve bu doğrultuda daha huzurlu, daha kaliteli bir hayat yaşamanıza olanak sağlar. Tabii kişisel gelişimi gerçek manada uygularsanız kişisel gelişim bu işe yarar.
Yukarı da bahsettiğim üzere günde 10 saat Netflix izleyerekten kişisel gelişim yapamazsınız ve bu tarz bir gelişimin sizlere hiçbir faydası olmaz. Gerçek kişisel gelişim asli sorunlarınızı bulmanız ve bu sorunlarınız üzere çözüm bulup bu sorunlardan kurtulmanızdır.
Kişisel Gelişim Yazıları Nedir?
Kişisel gelişim yazıları, tıpkı kişisel gelişim kitaplarında olduğu gibi sizleri harekete geçirebilmek adına, sizlere hayata dair olumlu inançlar eklemek adına, bazı konularda farkındalık düzeyinizi artırmak adına yazılmış olan yazılardır.
Sitemde bu zaman kadar kişisel gelişim üzerine çok fazla yazı yazmış bulunmaktayım. Buraya tıklayaraktan o yazılarıma ulaşabilirsiniz.
Kişisel Gelişim Ne Değildir?
Kişisel gelişim günde 10 saat film izlemek değildir. Kişisel gelişim, kendimi geliştiriyorum adı altında günde 10 saat kitap okumak değildir. Kişisel gelişim kültürleniyorum diyerekten gününün yarısını belgesel izleyerek geçirmek değildir.
Gerçek anlamda kişisel gelişim, asli sorunlarınızı bulmak ve onlara çözüm üretmektir. Tabii burada şunu da belirtmem de fayda var; kitap okumak, film izlemek veya belgesel izlemek elbette kişinin kendisini geliştirmesine, kendisine katkı sağlamasına güzel bir örnektir. Ancak ben burada sizlere gerçek manada kişisel gelişimden bahsediyorum..
Hayatınızda çözülmeyi bekleyen çok acil sorunlarınız varken sizin belgesel izlemeniz, kitap okumanız kendinize zarar vermenizden başka bir şey değildir. Umarım beni anlayabilmişsinizdir.
“Kişisel gelişim nedir? Ne değildir?” başlıklı makalemin sonuna geldik. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan yerleri yorum kısmında belirtebilirsiniz.