Geçen gün Türkiye’nin en büyük sözlük sitelerinden bir tanesinde kitap okumanın faydaları adına “Kitap okumanın hiçbir işe yaramaması” gibi bir başlık ile karşılaştım ve acaba içeride bu konuya dair ne gibi yorumlar var? düşüncesi ile başlığa tıkladım.
Başlığa tıklamamla birlikte kendimi son derece hararetli bir tartışmanın içinde bulmam bir oldu. Nitekim bir grup kitap okumanın ne kadar gereksiz bir eylem olduğunu dile getirirken diğer grupta kitap okumanın son derece faydalı bir eylem olduğunu, kişiye birçok değer kattığını dile getirmişti.
Ee haliyle hem yazan hem okuyan hem de kitap okumanın gerçekten faydalarını görmüş bir insan olarak benim safım tabi ki de kitap okumanın faydaları hakkında savunma yapan tarafta oldu.
Ancak çaylak dedikleri (yeni üyeler çaylak oluyormuş, çaylaklıktan çıkana kadar kimse yazdıklarını göremiyormuş galiba) bir sistem yüzünden görüşlerimi dile getiremedim ki bu da aslında güzel oldu. Nitekim bende bu konu hakkındaki düşüncelerimi burada, kendi sitemde daha geniş, detaylı bir şekilde sizlerle paylaşma kararı aldım.
Şunu biliyorum ki sitemi takip eden insanların büyük çoğunluğu kitap okumanın yararları hakkında bilgi, farkındalık sahibidir. Yani kitap okumanın onlara daima kazandıracağının bilincindedirler. Bu zihniyette bir kitleye sahip olduğumu düşünüyorum.
Ancak yine de farklı bakış açısına sahip insanlar olabilir. Bununla beraber sizlerin de bu yazı ile birlikte kitap okumanın faydalarına, önemine dair düşünceleriniz tamamen pekişecektir.
Lafı daha fazla uzatmadan kitap okumanın faydaları nelerdir? sorusunun cevabı ile makalemize başlayalım.
YAZI İÇERİĞİ ;
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Günümüzde kitap okumanın onlarca faydası kanıtlanmış durumdadır. Zaten kanıtlanmasa da kitap okumak yararlı mıdır? diye düşünmek anlamsız olur. Nitekim bizler, gerçekleştirdiğimiz eylemlerin, sonuçlarının farkındayızdır.
Mesela olumsuz bir eylem olan sigara içmenin neticesinde boğazımızda ağrılar başlar, vücudumuza halsizlik çöker. Neticesinde fark edersiniz ki sigara içmek sağlık için zararlıdır. Aynı şekilde, kitap okuma eyleminin de sonuçlarını bilinçli zihnimiz ile fark ederiz.
Kitap okumanın olumlu sonuçları, genel olarak farklılık gösterse de (düşünce ve yorumlama bakımından) bazı olumlu sonuçları, yani kitap okumanın faydaları her insan da aynıdır.
Mesela kitap okuyan her insanın kelime dağarcığının gelişmesi gibi. Ancak kitap okumanın, her insana tezahür eden olumlu sonuçları sadece bununla da sınırlı değildir.
Kitap okumanın insana birçok farklı faydası bulunmaktadır. Ben sizlere kitap okumanın benim gözümde olan, en büyük 8 faydasından bahsetmek istiyorum.
#1. Derin Düşünmenizi Sağlar
Hayat içerisinde, düşünce kalıplarımız genelde günü birliktir. Yani olağandır.
Mesela “yemekte ne yesem? Nerede yemek yesem? Kaçta uyansam? Bugün ne yapsam?” gibi.
Bu tarz düşünceler yüzeyseldir. Hayatımız üzerinde pek fazla etkisi yoktur. Günümüzün büyük bir çoğunluğunu, bu tarz yüzeysel düşünceler ile geçiririz. Derin düşünme olayını ise gün içerisinde çok az gerçekleştiririz. Çoğu zaman gerçekleştirmeyiz bile. Nitekim derin düşünmek için zihnimizin gerçek anlamda sakin olması gerekir. Kitap okumamızın neticesinde ise zihnen bu sakin ortam oluşur ve derin, daha geniş açıdan düşünmeye başlarız.
- Tavsiye: Eğer çözmeniz gereken bir olay varsa veya almanız gereken bir karar varsa ve bunu gerçekleştiremiyorsanız ortalama 1.5 saat kitap okuyun. Bir buçuk saatin sonunda fark edeceksiniz ki kararınızı çok daha net bir şekilde alabiliyorsunuz. Karar veremediğiniz o olaya çok daha geniş açıdan bakıyor olacaksınız.
- Nitekim yukarıda bahsettiğim üzere kitap okumak zihninizi sakinleştirir ve derin düşünmenizi sağlar.
Bu bilgi, birçok kişinin fark edemediği veya bilmediği kitap okumanın bilinmeyen faydaları arasındadır.
#2. Farkındalık Düzeyinizi Artırır
Farkındalık düzeyinizin artması demek, bilgilenmeniz demektir. Okuduğunuz herhangi bir bilimsel kitap neticesinde, okuduğunuz konuya dair farkındalık düzeyiniz artar. Yani bilgilenirsiniz.
Kafanızdaki “Neden? Nasıl gerçekleşir? Sebepleri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını bulmuş olursunuz.
Mesela özgüven üzerine bir kitap okumanız neticesinde özgüven nedir? Özgüven eksikliğinin sebepleri nelerdir? Özgüven nasıl kazanılır? gibi soruların cevaplarını bulmuş olursunuz.
Kitap okumanın farkındalık düzeyini artırdığı gerçeği hakkında kitap okumanın en bilinen, en belirgin faydasıdır diyebiliriz.
#3. Kendinizi Daha İyi İfade Edersiniz
Kitap okumanın faydaları nelerdir? Sorusunun bir diğer cevabı da sosyal ilişkilerinizde kendinizi daha iyi ifade edecek olmanızdır.
Şöyle ki sosyal ilişkilerinizde kendinizi daha iyi ifade edebilmek için en temel düzeyde neye ihtiyacınız vardır? Tabi ki de bir takım kelimelere, terimlere, kavramlara ihtiyacınız vardır. İşte kitap okumanın sayesinde kelime hazneniz doğrudan genişlemeye başlar.
Öyle ki okuduğunuz bilimsel bir kitap değil de roman dahi olsa o kitaptan bile çok fazla yeni kelime ve terim öğrenirsiniz.
Mesela ben zamanında İskender Pala’nın “Efsane” isimli romanını okumuştum (kesinlikle okumanızı öneririm) sadece o romanın sayesinde gemicilik ile ilgili birçok farklı yeni terim öğrenmiştim.
Bu da benim ileride bir gün eğer karşılaşırsam, herhangi bir gemici ile gemiye dair bir konuda kendimi daha iyi ifade etmeme, karşımdaki kişi ile daha etkili iletişim kurmama olanak sağlayacaktır.
- Ayrıca bkz:
İskender Pala / Efsane (Bir Barbaros Romanı) – İncelemek İçin Tıklayın!
#4. Üzerinizdeki Ataleti Atarsınız
Güne enerjik başlamanın yollarından bir tanesi de kesinlikle kitap okumaktır. Bu durumun sebebi ise kitap okumanın zihni aktifleştiren bir eylem olmasıdır.
Eğer zihinsel olarak zinde olursanız, bedensel olarak da zinde olursunuz. Bu yüzden güne kitap okuyarak başlamanız, üzerinizdeki ataleti atmak için etkili bir eylemdir.
İnsanların çoğu günün ilk saatlerini yanlış aktiviteler ile geçirmektedir. Mesela güne sosyal medya uygulamalarında videolar izleyerek başlamak gibi. Güne bu tarz eylemler ile başlamak, üzerinizdeki ataleti kırmaz.
Üzerinizdeki ataletin kırılabilmesi için zihnen veya bedenen kendinizi zorlamanız gerekir. Bunun içinde güne, kitap okumak, spor yapmak gibi eylemler ile başlanmalıdır.
- Unutmamak gerekir ki güne nasıl başlanırsa yüksek ihtimalle gün o şekilde biter.
Ayrıca atalet nedir? ataletten nasıl çıkılır? diye soruyorsanız o zaman sizlere şuradaki makalemi okumanızı öneririm.
#5. Hayal Gücünüzü Geliştirir
Bilimsel kitaplardan ziyade özellikle roman kitaplarının sizlere sağlayacağı bu fayda hayatınız içerisinde başarılı bir insan olabilmeniz için oldukça önemlidir. Nitekim dostlar hayal kurmak harekete geçmenizi sağlayacak olan arzu duygusunu oluşturur. Arzu duygusu ise bir hedef doğrultusunda ilerlemenizi sağlar. Yani sizleri harekete geçirir.
Bu yüzden hayatınız içerisinde hayal kurmak ve bu doğrultuda hayal gücünüzün gelişmesi oldukça önemlidir.
İşte bu noktada kitap okumak, özellikle roman kitaplarını okumak sizin hayal gücünüzü doğrudan geliştirecektir. Çünkü roman kitaplarını anlayabilmeniz için mevcut kurguyu, karakterleri zihninizde canlandırmanız gerekir ki bu da hayal gücünüzün gelişmesine yardımcı olur.
#6. Yeni Şeyleri Daha Çabuk Kavramanızı Sağlar (Öğrenmenizi Kolaylaştırır)
Kitap okumanın bu faydasının temelinde, kitap okumanın “zihni sakinleştirmesi” gerçeği yatmaktadır ki bu gerçeği ilk maddemizde dile getirmiştik. Tabii bununla beraber kitap okumanın konsantrasyonu artırması da bu faydaya farklı bir etkendir.
Sakin ve konsantrasyonu yüksek bir zihin her zaman gergin, odak noktası düşük bir zihine göre daha fazla öğrenmeye ve kavramaya müsaittir. Bu doğrultuda kitap okumak ne işe yarar? sorusuna farklı bir cevap olarak şunu diyebiliriz ki kitap okumak öğrenmeyi ve kavramayı kolaylaştırır.
#7. Hafızanızı Güçlendirir
Birçok kişi kitap okumak hafızayı güçlendirir mi? sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu sorunun cevabını şu şekilde açıklayayım.
Sık sık kitap okumak ve hafızanın güçlenmesi arasında paralel bir bağlantı vardır. Nitekim kitap okumak (bilimsel veya edebi fark etmez) sizleri sürekli olarak olayları, kavramları, bilgileri hatırlamaya iter.
Mesela okuduğunuz kitabın 60.cı sayfasından devam ederken önceki sayfalarda kalan olayları veya kavramları hatırlamaya çalışırsınız. Çünkü kitap bir bütündür ve öncekini hatırlamadan yenisini anlayamazsınız. Bu sebepten de sürekli olarak önceki sayfalarda kalan bilgileri hatırlamaya çalışırsınız. İşte bu zindelikte hafızanızı güçlendirir.
Nasıl ki kaslarınız üzerine çalıştıkça, onları strese maruz bıraktıkça kaslarınız gelişiyor, güçleniyorsa aynı şekilde hafızanızı kullandıkça hafızanızda güçlenecektir.
- (Bkz: Gelişim nasıl başlar?)
#8. En Önemlisi Hayatınızı Değiştirir!
Kitap okumanın önemi nedir? sorusuna karşılık olarak verebileceğim en önemli cevap belki de budur. Evet kitap okumak hayatınızı değiştirir! Burada bazılarınız diyebilir ki kitap okumak hayatımı nasıl değiştirecek? Detaylı bir şekilde anlatayım..
Kitap Okumak Hayatınızı Nasıl Değiştirir?
Biz insanların hayatını, bilinçaltı zihnimizdeki düşünce kalıpları yönetir. Bizler çoğu zaman hayatımıza yön veren düşüncelerimizin farkında dahi olmayız; çünkü o düşünceler bilinçaltı zihnimizdedir.
- Peki bilinçaltı zihin nedir?
Bilinçaltı zihin, bizlerin bilgi deposudur. Hayatımızda yaşadığımız her olayı, hissettiğimiz her duyguyu, inandığımız her düşünceyi oraya kayıt ederiz. Tabii ki bunun farkında dahi olmayız. Nitekim bilinçaltı zihnimizin görevi budur. O yaşanılan her olayı kayıt eder . Bundan 10 sene önce yaşadığınız bir olayı hatırlayabilmenizin sebebi, bilinçaltı zihindir.
Bilinçaltı zihnimize kayıt olan düşünceler, bizlerin gelecekte alacağı kararları, davranışları etkiler.
Mesela zenginliğin kötü olduğuna inanmış bir insan, zengin olmak için bir adım atmaz. Çünkü o kişi zenginliğin , kötü olduğuna inanmış durumdadır. Doğal olarak ise insan kötü olduğunu düşündüğü bir eylemi gerçekleştirmek için harekete geçmez. Yani o yönde herhangi bir eylemde bulunmaz.
Aynı şekilde, evlenmenin kötü bir eylem olduğuna inanan düşünen bir insan evlenmez. Nitekim o kişi için ana temada evlilik kötüdür! Evlenmeyen insan yaşı ilerledikçe kendisine “ben neden evlenmiyorum veya evlenemiyorum?” sorusunu sorar durur. Ancak fark edemez ki bilinçaltı zihninde evlilik konusu üzerine olumsuz düşünceleri vardır.
- (Bkz: Bilinçaltı zihin nedir?)
Buradan anlayacağınız üzere bizler her ne kadar fark etmesek de bilinçaltı zihnimizdeki düşünceler aldığımız kararları ve eylemleri tamamen etkilemektedir. Ve işte bu noktada kitap okuma eylemi de insanın bilinçaltı zihnine yeni düşünceler aşılar.
Bu yeni düşünceler de yeni davranışlara, yeni eylemlere yol açar. Neticesinde ise kişinin hayatı bir değişim sürecine girer.
İşte “kitap okumak insanı nasıl değiştirir, insan hayatını nasıl değiştirir?” sorularının cevabını buradan anlayabilirsiniz.
Toplum içerisinde “Bir kitap okudum hayatım değişti veya kitap okumak hayatımı nasıl nasıl değiştirdi?” gibi söylemlerde bulunan insanlar emin olun ki boşa konuşmuyor. O insanlar okudukları kitabın öğretisinin etkisi altında kalıyorlar. Neticesinde ise hayatlarını o öğretiye göre şekillendiriyorlar.
Unutmayın düşünceler, davranışları; davranışlar inançları, inançlar ise hayatımızı şekillendirir.
Kitap Okumanın Faydaları / S.S.S
Kişisel Gelişim Kitapları Okumanın Faydaları
Kişisel gelişim kitaplarının faydalarından bahsetmeden önce kişisel gelişim kitapları nedir? bu sorunun cevabını verelim.
Kişisel gelişim kitapları, en temel düzeyde sizleri harekete geçirebilmek adına, sizlere hayata dair olumlu inançlar eklemek adına, bazı konularda farkındalık düzeyinizi artırmak adına yazılmış olan kitaplardır.
Bu kitapların sizlere sağlayacağı en önemli fayda hayata dair sizlere yeni bakış açıları sunacak olmalarıdır. Bu yeni bakış açıları sizlere yeni davranışlar sergiletecektir.
Kişisel gelişim kitapları adına şu bir gerçek ki bazı kişisel gelişim kitaplarının gerçekten sizlere katacağı pek fazla bir şey yoktur. Ancak bazı kişisel gelişim kitapları sizlere gerçekten yarar sağlayabilirler. Özellikle beni çok fazla etkileyen iki kişisel gelişim kitabı vardır. Bunlardan ilk “ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı” diğeri ise “düşün ve zengin ol” kitabıdır. Muhakkak okumanızı tavsiye ederim.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Kitabı İncelemek İçin Tıklayın!
Düşün ve Zengin Ol – Kitabı İncelemek İçin Tıklayın!
Kitap Okumanın Konuşmaya Faydaları Nelerdir?
Kitap okumak ile kelime dağarcığınızın genişlemesi arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Bu ister bilimsel bir kitap üzerinden olsun ister edebi bir kitap üzerinden olsun fark etmez, kitap okumak doğrudan kelime dağarcığınızı genişletir.
Kelime dağarcığınız geliştikçe daha düzgün, daha net cümleler kurarsınız. Bu da sizin sosyal ilişkilerinizde insanlarla iletişim kurarken kendinizi daha iyi ifade etmenize neden olur.
Bu durumda kitap okumanın konuşmaya olumlu yöndeki faydasıdır.
Kitap Okumanın Faydası Ne Zaman Görülür?
Bu soru çok genel anlamlı olan bir sorudur. Mesela siz zihninizi dinlendirmek, az da olsa hissettiğiniz stres duygusundan kurtulmak adına kitap okuyorsanız o zaman kitap okumaktan 1 saat sonra istediğiniz faydayı alırsınız.
Ancak siz kelime dağarcığınızın gelişmesi için kitap okuyorsanız ve bunun faydasını ne zaman görürüm diye soracak olursanız, bu zaman içinde okuduğunuz kitap sayısına bağlı olarak değişir ama yine de ne kadar çok kitap okusanız da kelime dağarcığınızın çok fazla gelişmesi için belirli bir süreye ihtiyacınız olacaktır.
Kısacası kitap okumanın faydası ne zaman görülür? sorusunun cevabı, kitap okumanın sağlayacağı faydaya göre değişkenlik gösterir. Bunun için net bir şey söylemek pek mümkün değildir. Ancak şunu bilin ki faydalı, etkili kitaplar okudukça önceki halinize göre çok daha gelişmiş bir insan olacaksınız.
Kitap Okumanın Önemi Nedir Kısaca
Makaleyi kısaca özetlemem gerekirse şunu diyebilirim ki ister edebi kitaplar olsun ister bilimsel kitaplar olsun fark etmez kitap okumanın her zaman sizlere faydası olacaktır. Bu faydaların ne olduğundan zaten yukarıda madde madde bahsettim.
Burada son olarak sizlere şu uyarıda bulunmak istiyorum; kitap okumak faydalı diye gününüzün 10 saatini kitap okuyarak geçirmeyin. Nitekim hayatınız içerisindeki eylem planlarınız daima ilk olarak çözülmesi gereken acil sorunlardan başlasın ve arta kalan zamanlarınızda kitap okuma eylemini gerçekleştirin.
Nitekim şunu görüyorum ki birçok kişinin asli sorunları çözülmeyi beklerken o kişiler “ben kitap okuyorum” diyerekten, bu şekilde bir bahane üreterekten çözülmesi gereken sorunlarından kaçıyorlar. Bunu yapmayın. Hayatınızda daima ilk olarak çözmeniz gereken asli sorunları çözün ve sonrasında, arta kalan zamanlarınızda kitap okuyun veya diğer yapmak istediğiniz aktiviteleri yapın. Bu sizin için daha iyi olacaktır.
Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okumak neden önemlidir? başlıklı makalemin sonuna geldik. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan yerleri yorum kısmında belirtebilirsiniz.
Ayrıca bkz:
Bakınız okuma yoksunu kimselere ..
İki cümle ardı ardına konuşamaz..
sebep ? _ Zihninde kelime yok!
Yeni kelimeler bize ufuk açar anlam katar ,ifade gücümüz gelişir, Bilgi sahibi oluruz ki bu en önemlisidir.
Rahmetli Sabancı’ya sormuş eğitimci bir avabeyim.. zengin ile. Fakirin en büyük farkını ?? cevap şöyle gelmiş aradaki fark bilgidir demiş..Zenginin bildiğini Fakir bilmez bu yüzden fakirdir..