Meslek Seçimi Nasıl Yapılır? Meslek Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Meslek seçimi, hayatı şikayet eden insan türü için imkansız, hayatta hiçbir amacı olmayan insan için önemsiz, hayatına değer veren, hedefleri olan bir insan için çok önemli bir olaydır.

Öyle ki bir insanın, 24 saatlik zaman diliminin 1/3 yani 8 saati çalıştığı işe gitmektedir. Tabii, bu en uygun iş koşullarında olur. Ben gününün yarısını, çalışarak geçiren insanlar da tanıyorum. Neyse  siz uygun koşullu bir iş bulsanız da gününüzün 8 saatini çalışmaya ayıracaksınız. Bu cepte.

Bu yüzden çalıştığınız veya çalışacağınız bir işte, bazı kriterlerin varlığını sorgulamanız ve doğru meslek seçimi nasıl yapılır? diye de sorgulamanız gerek. Çünkü, çalışacağınız bir işe, görünmez sermayelerinizi yatıracaksınız; zaman gibi.

Değerli bir varlığınız olan zamanı, bir mesleğe yatıracağınız zaman, mutlaka paradan başka varlıkları da kazanmaya odaklanmalısınız. En önemlisi gelecekte işiniz doğrultusunda kullanacağınız bilgiyi  kazanmalısınız.

Bence gelecekte yapmak istediğiniz bir iş doğrultusunda kazandığınız bilgi, deneyim kazandığınız paradan çok ama çok daha kıymetlidir. Nitekim bilgi, deneyim olmadan bir işletmeyi döndüremezsiniz.

Bilgi olmadan, çalıştığınız iş üzerinde kariyer yapamazsınız. Bir işte çalışırken, gelecekte hiçbir işinize yaramayacak olan bilgiyi öğrenmeniz, deneyim kazanmanız sadece zamanınızı çöp etmektir.

Meslek seçimi yaparken, ileride yapmak istediğiniz bir meslek doğrultusunda, mesleğinizi tercih etmelisiniz. Diğer türlü, ileride yapmak istemediğiniz bir işi, bugün sadece para kazanmak için yapıyorsanız, farkında olmadan geleceğinize zarar veriyorsunuz demektir. Çünkü şuanda, sadece günde belli miktar para kazanma uğruna, boşa geçen zamanınız sonucunda, gelecekte sahip olabileceğiniz varlıkları kendi elinizle yok etmiş olursunuz.

Kısacası geleceğinize yatırım yapmamak, geleceğinize verdiğiniz büyük bir zarardır.

Geleceğinize yatırım yapmak için en önemli faktör: Doğru meslek seçimidir. Yukarıda belirttiğim üzere mesleğiniz hayatınızın büyük bir bölümünü kapsayacaktır. Doğru ve size uygun meslek seçimi yapmak için hayatınızda bir hedef belirlemelisiniz.

Bu hedefiniz, hayatınız içerisindeki ana temanız olacaktır. Yani hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz, severek yapacağınızı düşündüğünüz bir meslek, iş.  Kısacası sizler kendi ana temanızı belirleyerek, kendi kutup yıldızınızı bulmuş olacaksınız. 

Peki hayatınız içerisinde ana temayı nasıl belirleyeceksiniz?  Kendi kutup yıldızınızı nasıl bulacaksınız?

  • Eğer “kendi kutup yıldızımı bulamıyorum, meslek seçemiyorum, meslek seçiminde zorlanıyorum, meslek seçiminde kararsızım” diyorsanız makalemizi okumaya devam ediniz. 

YAZI İÇERİĞİ ;

Kendi Kutup Yıldızınızı Bulun

Hayatınız içerisinde, severek yapacağınız bir işi belirlemek, aslında oldukça basit bir eylemdir. Ancak birçok kişi, bunu belirleyemez. Çünkü severek yapabilecekleri işlerin hayalleri, kendilerini korkutur ve neticede vazgeçerler. Severek yapacakları işler ya çok abartılmıştır ( Kişinin gerçekleştirmesi için çok emek vermesi gerekir. )  ya da onlara hiçbir maddi kazanç sağlamayacaktır.  Şimdi insanların kutup yıldızlarını bulmayı engelleyen bu iki durumu inceleyelim:

1 ) Meslek seçimi yaparken, çok abarttığını düşünenler:

İnsan, hayatı içerisinde, kendi arzularını en iyi  kendisi bilir.  Bu şaşmaz bir gerçektir. Ancak birçok  insan kendi arzularının peşinden gitmez ve meslek seçiminde zorlanıyorum şeklinde sitemlerde bulunur. Sonrasında kendilerine bir takım çözüm ararlar.

Mesela meslek testi  yaparlar. Oradan çıkan sonuç doğrultusunda, kendilerine bir meslek seçerler, orası da olmazsa bu işlerden anlayan insanlardan tavsiye isterler vs. Yani insanların bir çoğu, çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilecekleri meslek seçimini yaparken, aslında çok zorlanırlar.

Peki insanlar neden farkında oldukları arzularının peşinden gitmezler de kararsız bir şekilde hangi mesleği tercih edeceklerini sürekli olaraktan düşünürler ve meslek seçemiyorum derler?   Çünkü hayallerindeki mesleğin  çok abartılı olduğunu düşünürler “Ben yapamam psikolojisine girerler”  ve kolaya kaçmak isterler. Sorunda zaten budur.

Bugün birçok üniversite öğrencisi, istediği bölümü okumamaktadır. Çünkü o bölümü okuyabilecek potansiyellerinin olmadığını, o bölümün yanında yetersiz olduklarını, düşünürler. Ve kolaya kaçaraktan, istemedikleri ama daha düşük puanlı bir bölümü yazarlar. 

Mesela benim zamanında arzuladığım bölüm psikolojiydi. Bu bölümü gerçekten okumak istiyordum. Ancak lise zamanında bu bölümü arzulayaraktan, abarttığımı düşündüm ve kolaya kaçarak daha düşük puanlı istemediğim başka bir bölümü yazdım ama aradan geçen 5 yılın sonunda “Keşke kolaya kaçmasaydım ve gerekirse 2 yıl  hazırlansaydım” diyorum.

Sizlere burada anlatmak istediğim: Hayatınız içerisinde, bir tercih yapacağınız zaman,  vereceğiniz kararın doğru olması için, arzularınızı daima dikkate alın. Bu ister meslek seçimi olsun, ister başka tercihler olsun fark etmez.

Tercih yapacağınız  daima  arzularınızı dikkate alın.  Ve arzularınız için mücadele etmeniz gerekiyorsa mücadelenizi edin. Kolaya kaçarak onlardan vazgeçmeyin. Nitekim, aradan yıllar geçse de o saf arzunuzun hala yerinde olduğunu görmek, sizi üzebilir ve keşkelerinize neden olabilir.

Unutmayın ki bir olayın, olgunun, varlığın hayalini kurabilme potansiyeliniz varsa, o şeye sahip olabilme potansiyeliniz de vardır. Bu yüzden, bir arzunuzun hayalini kurduğunuz da o hayalin karşısında kendinizi güçsüz hissetmeyin ve “Ben bunu yapamam  gibi olumsuz düşüncelerin içine girmeyin

meslek-seçimi

2) Hayalindeki meslekten para kazanamayacaklarını düşünenler:

Bazı insanların, hayallerindeki mesleğin  peşinden gitmemelerinde ki sebep o işten bir kazanç sağlayamayacaklarını düşünmelerinden kaynaklanır.

Mesela diyelim ki siz üniversitede güzel sanatlar fakültesinden bir bölüm okumak istiyorsunuz. Ancak o bölümü okursanız, hiçbir kazanç sağlayamayacağınızı düşünüyorsunuz. Çünkü çevrenizden sürekli olarak bu şekilde telkinler alıyorsunuz.

Ancak ben size şöyle bir gerçek söyliyim ki bir işi kaliteli yaparsanız, o işe hakkını verirseniz ve en önemlisi de o iş arzuladığınız bir işse, o işten para kazanmama ihtimalimiz yoktur. Bu, bu kadar açık ve net bir gerçektir.

Youtuber Emre Durmuş’u bu makaleyi okuyan birçok kişi tanıyordur.

Mesela bu kardeşimiz zamanında, cebinde hiç parası olmadığı halde arzusunun peşinden gitmiş ve dünya turuna çıkmıştır. Sonrasında ise gezdiği ülkeleri videolara çekmiş ve kendi Youtube kanalına yüklemiştir. Şuan da kanalında yüksek takipçisi var. Ve tahminimce bu kanaldan yüksek gelirler elde etmektedir.

Emre Durmuş’un yüksek gelir kazanmasının nedeni o işi gerçekten arzulayaraktan yapmasıdır. Tabii yaptığı işe zaman ilerledikçe kalitesini de katmıştır. Sizin de arzu duyaraktan yapacağınız bir işte, muhakkak ki kazançlarınız olacaktır. Çünkü bu doğal eğilimdir.

Düşünün ki bir insan sevmeden yaptığı işte ortaya bir kalite koyabilir mi? Yaptığı işin hakkını verebilir mi? Farklı ürünler ortaya çıkartabilir mi? Tabii ki de hayır. Sevmeyerek yapılan bir işten sadece bıkkınlık duyarsınız. Bıkkınlık  duyduğunuz bir işte ise zihniyetiniz “Bitse de gitsem” yönünde olur.

Bu yüzden hayalimdeki işi yaparsam, kazancım olur mu? Geçinebilir miyim? Gibi soruları kafanıza takmayın. Eğer gerçekten hayalinizdeki mesleği hakkını vererek yaparsanız ki hayalinizdeki mesleğe doğal olaraktan hakkını verirsiniz; parada kazanırsınız, o alanda isimde yaparsınız.

Meslek Seçimi Tercihinde Yapılan En Büyük Hata Nedir?

Meslek seçimi tercihinde yapılan en büyük hata: Meslek seçimi yapılırken sadece paraya odaklanılmasıdır. Bu durum,  günümüzde birçok kişinin düştüğü büyük bir hatadır.

Mesela, sokaktan  20’li yaşlarda 10 erkek çevirin ve sorun; “Hangi mesleği yapmak istiyorsun?” Diye. Emin olun 3 veya 4 tanesinin cevabı ya polis olmak olur ya da asker olmak olur. Peki neden? Çünkü polisliğin ve askeriyenin parası, iyidir de ondan.  Ancak aksiyonu sevmeyen, alt-üst ilişkisini sevmeyen, sosyal ilişkilerde bulunmak istemeyen, memleketinden uzakta yaşamayı sevmeyen bir insan için, sadece para kazancam uğruna, askerlik veya polislik mesleğini tercih etmesi ne kadar mantıklı? Saydığım özelliklere sahip bir insan, askerlik veya polislik mesleğini tercih etmesi sonucunda ne kadar mutlu olabilir? Samimi bir şekilde söylüyorum mutlu olamaz. Kısa süre içerisinde yaptığı işten bıkkınlık duyar. Ayrıca şu şekilde bir gerçek var ki:

  • İnsan yapısına ters düşen bir mesleğide arzulayamaz. Mesela toplulukları sevmeyen bir insan hatip olmak istemez.  Hatip olma yönünde bir hayali olmaz. En nihayetinde ise insan, hem arzulamadığı hem de yapısına uygun olmayan bir mesleği tercih ederekten, sırf para kazancam uğruna kendisini mutsuz eder.

Zamanınızın çoğunu, mesleğinizde çalışarak geçireceğiniz için para kazancam uğruna, hayalini kurmadığınız, yapınıza uygun olmayan bir mesleği tercih etmeyin. Bu kendinize yapacağınız büyük bir zulüm olur.

Meslek seçimi yaparken  dikkat etmeniz gereken nokta

Not: Meslek seçimi kararsızlığı içine düşmüş dostlarım bu alt başlığı dikkatler okusun.

Dünya üzerinde var olmuş her meslek, üstü kapalı bir şekilde vaatlerini size söyler. Yani her mesleğin, sizlere kazandıracağı para, sıfat, statü, önceden bellidir.

Ufak bir araştırma ve gözlem sayesinde, mesleklerin vaatlerini çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Mesela ticaret yapmanın vaadi zenginliktir. Ve bu gerçekten de böyledir.

Para kazanmanın binbir çeşit yolu vardır; ama zenginliğe çok daha kısıtlı yollardan ulaşılır. Ticaret bu yollardan birisidir.

Bir başka mesleğin vaadini inceleyecek olursak, mesela memurluk. Herhangi bir farklı devlet kurumunda memur olmanız sonucunda, sizi orta halli bir hayat bekler. Ne fakir olursunuz ne de zengin olursunuz.

Orta düzen bir hayatınız olur. Bazı memurluklarda, kendi yaşadığınız şehirde görev yapmanıza izin verilmez; polislik gibi. Mesela, bu da polisliğin bir vaadidir.

Polislik mesleği üstü kapalı bir şekilde der ki “Beni tercih edersen, kendi memleketinde emekli oluncaya kadar düzenli bir şekilde yaşayamazsın” der. Ve siz bu vaadi göze alıyorsanız, polislik mesleğini tercih edersiniz ya da vazgeçersiniz.

Buradan anlayacağınız üzere, her meslek size kazandırabileceği varlıklarını üstü kapalı bir şekilde söyler. Bunu anlamak basittir. Çünkü artık bilgi 1 saniye uzağımızdadır. Öyle ki internet üzerinden, tercih etmek isteyeceğimiz mesleğe sahip bir insanla tanışıp, konuşabilir ve onun tecrübelerinden yararlanabiliriz.

Hayalinizde bir meslek yoksa, mesleklerin üstü kapalı bir şekilde söylediği vaatleri araştırabilir ve size uygun mesleği tercih edebilirsiniz. Neticesinde ise meslek seçimi kararsızlığı ve iş seçiminde kararsızlık durumlarından kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda  bu vaat olayı üniversitede tercih edeceğiniz bölüm içinde  içinde geçerlidir.

Mücadelesini Seveceğiniz Bir Mesleği Seçin

Hayatın gerçeklerinden bir tanesi “Hayat içerisinde hiçbir zaman mücadelenin bitmeyeceği” gerçeğidir. Bu her alanda böyledir. Uğraşlarınızda daima sürekli olaraktan bir mücadele söz konusu olacaktır.

Tam bitirdim derken karşınızı yeni bir sorun çıkacaktır. Neticede ise dolaylı yoldan yeniden mücadeleye girmeniz gerekecektir. Ancak bu mücadele içerisinde önemli olan mücadelenizi severek yapmanızdır. Hayat içerisinde asıl önemli olan nokta budur.

Siz, hayat içerisindeki ana temanız doğrultusunda  bir mesleği seçtiğinizde, meslek doğrultusunda karşınıza gelecek olan mücadeleden hem zevk alırsınız, hem de mücadelenizin mükafatını alırsınız. En önemlisi de mesleğinizden ötürü hayatınızdan bıkmazsınız!

Birçok meslek sahibi insan “mutsuz” yaşamaktadır. Çünkü yaptıkları işin mücadelesini sevmemektedirler. Bu durumun onların hayatına doğrudan etki etmesinin nedeni makalenin ilk başında söylediğim gibi insanlar günlerinin büyük bir kısmını meslekleri doğrultusunda, çalışarak geçirirler. Gününün yarısında, sevmediği bir işle uğraşan insanın mutsuz, daha doğrusu huzursuz olmasına şaşırmamak gerek.

Meslek seçimi tercihinizi yaparken, mücadalesini seveceğiniz bir mesleği tercih edin. Eğer mücadelesini severekten yapabileceğiniz bir mesleği tercih ederseniz kendi kutup yıldızınızı bulmuş olur ve hayatınızın sonuna kadar zevk alarak yapacağınız bir uğraşa sahip  olursunuz. Bu yüzden meslek seçimi yaparken, “Ben bu işte iyi para kazanır mıyım?” gibi sorular yerine “Ben bu işin mücadelesini sever miyim?” diye kendinize sorun. Bu soruya vereceğiniz cevap, hayatınız için çok daha yapıcı ve olumlu olacaktır.

 

Bir cevap yazın