Farkındalık: Bir şeyin bilincinde olma anlamına gelir. Mesela korkularınızı yenmek için onlar ile yüzleşmeniz gerektiğini bilmeniz bir farkındalıktır. Farkındalık nedir? Sorusunun en kısa cevabı budur. Uygulama ise bir düşünceyi veya kuramı gerçekleştirme işidir. Korkularınızı yenmek için onlar ile yüzleşmeniz gerektiğini biliyorsunuz ve korkularınız ile yüzleşiyorsunuz buna da uygulama denilmektedir.
Bu iki terim arasında ki farkı ve bağlantıyı bilmek çok önemlidir. Nitekim birçok insan, bilgi sahibi olaraktan, yani herhangi bir konuda farkındalık düzeyini yükselterekten, bazı varlıklara sahip olmak istiyor. Ancak, böyle bir durum söz konusu değildir.
Mesela cesaret kitapları okuyarak daha cesur olamazsınız. Cesaret kazanma üzerine, binlerce kitap, makale okuyun, farkındalık düzeyinizi artırın ancak yine de cesaret kazanamazsınız.
İşte bu makalemde sizlere, teoride öğrenilen bilgi ile uygulamada herhangi bir eylemi gerçekleştirme arasındaki farkı anlatıcam. Çünkü bazı insanlar bazı problemlerinin sadece farkına vararak, bilgi sahibi olarak o problemlerini çözdüklerini veya çözebileceklerini sanıyorlar. Gerçek hayatta sorunları ile yüzleşince ise “olmuyor, yapamıyorum” gibi söylemlerde bulunuyorlar. Bunun sebebi ise bazı gerçeklerin farkında olmamalarından kaynaklanıyor.
YAZI İÇERİĞİ ;
Bir Elmanın İki Yarısı
Şunu unutmamak gerekir ki bir işte başarılı olmak istiyorsak ilk olarak o işin teorisini, yani o işte neyin doğru neyin yanlış yapıldığının farkına varmalıyız. Sonrasında ise teoride öğrendiklerimizi uygulamaya geçirmeliyiz. Herhangi bir eyleme başlamadan önceki işleyiş her zaman bu şekilde olmalıdır; önce bilgi, sonrasında ise uygulama.
Buraya kadar bir sıkıntı yok. Sıkıntının başladığı nokta, insanların farkındalık düzeylerini artırarak, uygulamada yaşayacakları duygudan kaçmaya çalışmaları. Mesela kişi “reddedilme korkusunun” neden var olduğunu, reddedilse bile yaşamaya devam edeceğini, reddedilme korkusunun mantığını, kısaca reddedilme korkusu hakkında her şeyi biliyor. Okumuş, araştırmış farkına varmış ve bu farkındalık sayesinde reddedilme korkusunu yaşamayacağını düşünüyor. Ancak öyle bir dünya maalesef ki yok.
Nitekim kazandığınız farkındalık sayesinde sizler sadece o işin nasıl yapıldığını, doğru tekniklerinin neler olduğunu ve buna benzer bilgileri öğrenirsiniz. Ama mücadele edeceğiniz duyguyu yenebilmeniz için o işin uygulama kısmına geçmelisiniz. Bir eylem karşısında hissedeceğiniz olumsuz duyguları anca bu şekilde yenebilirsiniz.
Bu durumun sebebini sizlere şu şekilde açıklıyım; Beynimiz herhangi bir acı, stres, gibi olumsuz bir duyguyu hissetmeye başlayınca, belli bir süreden sonra hissettiği o olumsuz duyguya karşı, güçleniyor ve artık o duyguyu umursamamaya başlıyor. Mesela spor salonuna yazıldığınızda, ilk günler en hafif ağırlıklar bile sizlere çok ağır gelir ancak kaslar belirli bir strese maruz kaldıktan sonra, artık gelişmeye başlar ve önceden zorlanaraktan kaldırdığınız ağırlığı çok daha kolay bir şekilde kaldırmaya başlarsınız. Bu durumun adı gelişimdir. Gelişimin yasası hem fiziki hem de mental gelişim açısından aynıdır, değişen hiçbir durum söz konusu değildir. Kısacası gelişim için muhakkak ki zorlanılmalıdır.
Herhangi bir konuda farkındalık düzeyinizi artırdığınızda, kendinizi zorlamış olmazsınız. Yani gelişimin, ana yapı taşı olan; Zorlanmaya maruz kalmazsınız, sadece bilgi sahibi olduğunuz konu hakkında bilgilenmiş olursunuz.
Bu yüzden diyebiliriz ki, farkındalık sizlere zaman kazandırır ve bilgi verir. Uygulama ise güç verir. Bu gücün adı; özgüven olur, özdisiplin olur, fiziksel bir güç olur fark etmez. Uygulama sizlere daima güç verir.
Hayatınız içerisinde, herhangi bir işte başarılı olmak istiyorsanız; ilk olarak o iş hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız (teori ) ve ardından uygulamaya geçmelisiniz. Başarı bu şekilde gelir. Çünkü bir işte başarılı olmak için farkındalık ve uygulamaya aynı oranda ihtiyaç vardır. Onlar bir elmanın iki yarısıdır.
Uygulamanın Zorluğu
Bir probleminiz hakkında bilgi sahibi olmak, farkındalığınızı artırmak günümüzde çok zor birşey değildir. Çünkü bilgi, teknoloji sayesinde bir saniye uzağımızda.
Mesela sosyal fobiniz var ise siz bu fobinizin neden var olduğunu, kimlerde görüldüğünü, çözümünü her şeyini öğrenebilirsiniz. Ancak farkındalık düzeyinizi artırmanız sizin o probleminizi çözdüğünüz anlamına gelmez. O problemi çözebilmeniz için harekete geçip rezil olma korkusu ile yüzleşmeniz gerekir. İşte tam da bu nokta da sıkıntı başlıyor. Çünkü uygulamaya, harekete geçmek gerçekten zordur !
Herhangi bir korkuya sahip insan için korkuyla yüzleşmesi zordur. Elinde hiçbir varlığı olmayan bir insan için maddi varlık kazanmaya çalışmak, harekete geçmek zordur. Kısacası, harekete geçmek insan nefsine ağır gelir ve harekete geçmek istemeyiz. Ancak sizlere şunu açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki “Eğer bazı varlıklara ulaşmak istiyorsak, harekete geçmekten başka hiçbir şansımız yoktur.” Ya olumsuz hissetmemize rağmen harekete geçicez ya da hiçbir şey kazanamıcaz. İşte cesaret denilen olgu da böyle durumlarda ortaya çıkar ve gelişir.
Hayatınız içerisinde, ” olumsuz duyguları hissediyorum, harekete geçemiyorum” diye şikayet etmekten, mızmızlanmaktan vazgeçin. Çünkü şikayetleriniz, mızmızlanmalarınız hayatın umrunda değil. Harekete geçmek sadece sana veya bana zor bir durum değil, herkese zor. Bu yüzden şikayet etme gibi bir lükse sahip değiliz. Sadece uygulama ne kadar zor olsa da cesurca hareket geçmeliyiz.
Farkındalık Düzeyinizi Artırmak İçin Yapmanız Gerekenler
Farkındalık düzeyinizi herhangi bir konuda artırmak demek; o konu hakkında bilgi düzeyinizin artması ve konu ile ilgili ne yapacağınızı, hangi adımları atacağınızı bilmeniz demektir. Bir konuda farkındalık düzeyinizi artırırsanız, uygulamada ne yapacağınızı bilirsiniz.
- Yapacağınız işi daha önce yapmış olan kişiler ile görüşmek.
- Günümüzün en büyük teknolojisi internetten yararlanmak , özellikle forum sitelerinden
- Kursa gitmek. Param yok gibi bir bahane üretmeyin. Nitekim birçok ilde, belediyenin ücretsiz kursları mevcuttur.
- Psikolojik problemlerinizde çok sıkıntıdaysanız, psikologa gitmek.
- Yapmak istediğiniz iş hakkında makaleler ve kitaplar okumak
- Farkındalık düzeyinizi artıracak en etkili adım ise; deneyimlemektir . Hiçbir şey bilmeden bir işe girmeniz sonucunda büyük ihtimalle başarısız olursunuz. Ancak çok büyük tecrübe kazanırsınız. Ayrıca bir konuda çok bilgi sahibi olsanız bile harekete geçince, hata yapma şansınız yine çok yüksektir. Bu yüzden, hata yapma korkusu yüzünden deneyimden kaçmayın. Hata yapmak saçma bir sebepten olmadıktan sonra sizlere her zaman kazandırır.
- Düşünmek, ama gerçek anlamda. Düşünme eylemi, herhangi bir konuda farkındalık düzeyinizi artırabilir. Çünkü bir konu üzerine düşünmeye başladıkça, odaklanırsınız. Ve zihniniz odaklanmış olduğunuz bir konu hakkında fikirleri aklınıza getirir. Bu fikirler bazen yolda yürürken bile aklınıza gelebilir.
Farkındalık Ve Uygulama Hakkında Unutmamanız Gerekenler
- Youtube da onlarca “özgüven nasıl kazanılır?” adlı video var. Şuan gir ve hepsini akşama kadar izle yine de özgüvenin artış olmaz. Çünkü sen o tarz videoları izleyerekten sadece farkındalık düzeyini artırdın. Yani bilgi sahibi oldun. Gerçek anlamda özgüven kazanmak için uygulamada korkularınla yüzleşmeli ve kendine olan bakış açını değiştirmelisin.
- Farkındalık sizlere hayata yeni bakış açıları sunabilir, uygulamada sunabilir. Okuduğunuz bir kitap veya bir makale sonrasında yeni davranış şekilleri geliştirebilirsiniz. Uygulamada ise farkında olmadan bir eylemi gerçekleştirirsiniz ve sonrasında derseniz ki “Ben bu eylemi, bu zamana kadar neden yapmamışım” Neticede ise artık uygulamada kazanmış olduğunuz yeni davranış kalıbını gerçekleştirmeye başlarsınız.
- Duygusal anlamda güç, harekete geçmekten, hayatın içine girmekten sonra gelir.
- Farkındalık ve uygulama, bir elmanın iki yarısıdır. Eğer herhangi bir konuda başarı istiyorsanız ilk önce o konu hakkında farkındalık düzeyinizi yükseltmeniz, ardından uygulamaya geçmeniz gerekir .
- Düşünmek en iyi farkındalık düzeyini artıracak eylemdir. Herhangi bir konuda düşünmeye başladığınızda zihniniz sizin önünüze hep düşündüğünüz konu ile alakalı düşünceler getirecektir.
- Farkındalık sizlere bilgi, uygulama güç verir.
- Herhangi bir konuda, bilginiz çok olabilir ancak bilginiz sizlere harekete geçirecek gücü vermez. Sizlere harekete geçme gücünü verebilecek tek şey harekete geçmektir.
- Hayatın uygulamada zor olmasının sebebi, ilkel zihnimizdir. Çünkü ilkel zihnimiz sadece konfor alanında oturup, uyumak ister . Senin başarıların onun umrunda değildir .