Hedef Belirlemenin Önemi Ve Hedef Belirlemenin Kriterleri

Hedef belirlemek, insanın aldığı bir karar neticesinde belirli bir zamandan sonra belirli bir noktaya ulaşmak istediği yeri belirlemesidir ve hedef belirlemek hayat içerisinde “girişimde bulunmak” kadar önemli bir eylemdir.

Ancak gelin görün ki toplumdaki insanların büyük çoğunluğu ya hedef belirlemenin önemini bilmezler ya da bilseler dahi hedef nasıl belirlenir? Sorusunun cevabını gerçek anlamda bilmezler, “Kararlıyım bu yıl sigarayı bırakıcam” demeyi hedef belirleme olarak görürler.

Ancak sevgili dostlar, bu hedef belirleme falan değildir. Nedenlerini, “hedef belirlemenin kriterleri” bölümünde anlatacağım. Ancak ilk olaraktan hedef belirlemenin öneminden bahsetmek istiyorum ki bir eyleme başlamadan önce kendi isteğinizle hedef belirleme eylemini gerçekleştirin. 

  • Peki hedef belirlemenin faydaları, önemi nedir? 

YAZI İÇERİĞİ ;

Hedef Belirlemenin Önemi

Hedef belirlemek; bireyde dinamiklik oluşturur, yüksek enerji potansiyeli oluşturur ve hayata heyecan katar. En önemlisi de bir kişi hedef belirlediği zaman, zihinsel enerjisini tek bir odak noktasına toplamış olur.

Kişinin odak noktasının bir hedef üzerinde toplanması ile beraber, bilinçli zihni ile farkında olmasa dahi beyni, o hedefe nasıl ulaşacağı üzerine, kişi için çözüm yolları arar ve kişiye bunu “fikir” yolu ile sunar.

Yani aslında beynimiz bir hedef belirlediğimizde farkında olmasak dahi bize çok fazla yardımcı olur. Ancak tam tersinde bir hedef belirlemediğimiz zaman da beynimiz, bize hiçbir şekilde yardımcı olmaz; çünkü odak noktası tek bir konu üzerinde toplanmamıştır ve dağınıktır. 

  • Ayrıca şunu da bilmek gerekir ki net bir hedef belirlemediğinizde  harekete geçemezsiniz; çünkü beyin için harekete geçmek adına hiçbir sebep yoktur.

Bakın sevgili dostlarım beynimiz doğası gereği daima güdülenmeyi bekler. Yani harekete geçebilmesi için önünde muhakkak ki bir hedef olması gerekir. Başka türlü ise harekete geçmez…

Bu durumu şuna benzetebiliriz; bir taksiye biniyorsunuz ama taksiye nereye gideceğinizi söylemiyorsunuz. Sizce o taksi nereye gideceğini bilebilir mi? Tabi ki de hayır.

Bu yüzden şunun farkında olun; beynimizin büyük bir enerjisi var; ama o enerjisini kullanmak için bizim onu bilinçli zihnimiz ile yönlendirmemiz gerekiyor. Bunu da hedef belirleyerek yapabiliriz.

hedef-belirlemenin-önemi
Hedef belirlemenin önemi

Burada şunu da söylemek istiyorum; Hayatınız içerisinde sürekli olaraktan “canım sıkılıyor” diyenlerdensiniz bilin ki bu can sıkkınlığınızın ana nedeni hedefsizliktir. Çünkü sevgili dostlar bizlerin insan olarak bir enerjisi var ve bu enerjimizi mecburen boşaltmak zorundayız ve aynı zamanda kendimizi tatmin etmek için  bir sonuca da ulaşmalıyız.

Hedefi olmayan, yani hayatında amacı olmayan bir insan genellikle  enerjisini atmak için zaman öldüren eylemler ile haşır neşir olur.

Mesela bilgisayar oyunları oynar, sürekli dışarıda gezer, Instagram’da dolaşır vs. Tabi bu eylemleri yaparken de aynı zamanda hiçbir sonuca ulaşamadığı içinde daima bir tatminsizlik yaşar.

Nitekim kişi için gün bitmiştir ve o biten gün önceki gün ile aynıdır. Hiçbir şey kazanılamamıştır. Zaman bu şekilde akıp gittikçe kişi, hiçbir sonuca ulaşılamadığı, hiçbir başarı elde edemediği için daha fazla “Canım çok sıkılıyor” demeye başlar ve bir kısır döngüye girer. 

Bu kısır döngüyü kırmanın yolu ise harekete geçirici bir hedef belirlemektir.

Bu noktada gerek hayatınız içerisindeki tatminsizlikten, sıkıntıdan kurtulmak için gerekse bir hedef doğrultusunda harekete geçebilmek ve beyninizi güdümleyebilmek için muhakkak ki hedef belirlemelisiniz. Peki hedef nasıl belirlenir? Hedef belirlemenin kriterleri nelerdir? Hedef belirleme aşamaları nelerdir? 

 Hedef Belirlemenin Kriterleri

Her işte, eylemde olduğu gibi hedef belirleme eyleminin de kendine göre belirli kriterleri vardır. Bir hedef belirlenirken, bu kriterlere uyulmadığı taktirde etkili bir şekilde hedef belirlemiş olmazsınız. Hatta bazı durumlarda hedef belirlemiş dahi olmazsınız.

Nitekim insanlar, “1 ayda 30 kilo vericem veya 1 ayda 5 tane kitap bitircem” dediklerinde, hedef belirlediklerini düşünmektedirler. Ancak hedefler bu şekilde belirlenmez.

Bu şekilde belirlenmiş olan hedefler, çok yüzeysel ve sığ kalır. Çok yüzeysel ve sığ olarak belirlenmiş olan hedeflerde, kişiyi motive etmez ve odaklanmasına yardımcı olmaz. Neticede ise kişi, karşılaştığı ilk zorlukta pes etme eğiliminde olur.

Bu yüzden hedef belirlerken, hedef belirlemenin doğru tekniklerini bilmelisiniz. Peki hedef belirleme teknikleri nelerdir?

Hedef belirlemenin doğru tekniklerini açıklayacak olursam eğer;

1. Hedef belirlerken nedenlerinizi de belirlemelisiniz

Bir hedef belirleyeceğiniz zaman, o hedefe ulaştığınızda kazanacaklarınızı net bir şekilde bilmezseniz o hedefin peşinden gitmenizin de sizin için pek fazla bir anlamı olmaz.

Mesela diyelim ki spora başladınız  ve kendinize hedef belirlediniz. Hedefiniz fit bir vücuda ulaşmak olsun. Eğer siz fit bir vücuda sahip olduğunuzda “Hayatınızda ne gibi değişiklikler olacağından, hayatınıza girecek olan artılardan” haberdar olmazsanız,   yani bunların bilincinde olmazsanız; fit bir vücuda sahip olmak için ortada bir nedeniniz kalmaz.

Bir nedeniniz kalmadığı için de hedefinizden en kısa süre içerisinde vazgeçersiniz.

Bu yüzden bir hedef belirleyeceğiniz zaman muhakkak ki ilk olaraktan o hedefe ulaşınca neler kazanacağınızı net bir şekilde belirlemelisiniz.

Bunu yapmanız ile beraber o hedefe ulaşmak için güçlü nedenleriniz olacaktır. İşte o zaman, hedefiniz doğrultusunda ilerlerken pes etme eğiliminde değil de mücadele etme eğiliminde olursunuz.

  • Hedef belirlemede dikkat edilmesi gerekenler de ilk olarak buna dikkat etmeniz gerekir. 

2. Hedefleriniz zaman ve nicelik açısından ölçülebilir olmalı ve kesinlik ifade etmelidir

Hedeflerimizin peşinden giderken, bilinçaltı zihnimizin desteğini almak istiyorsak, bilinçaltı zihnimizi belirsizlikten kurtarmalıyız. Bunun içinde hedeflerimizi “zaman, nicelik” bakımından ölçülebilir hale getirmeliyiz.

Nitekim  “İleride daha sağlıklı olacağım” demenizin, bilinçaltı zihniniz için hiçbir anlamı yoktur. Çünkü bu tarz bir söylemde belirsizlik söz konusudur.

Mesela zaman bakımından ne zaman sağlıklı olucan? Kesin tarih ne? Hangi eylemleri gerçekleştircen de sağlıklı olucan? Bu ve benzeri soruları, bilinçaltı zihninize, yani kendinize açıklamadan, sağlıklı bir hedef belirlemiş olmazsınız. 

Bu yüzden, bir hedef belirleyeceğiniz zaman, her şeyi açık ve net bir şekilde belirtmeniz gerekir.

hedef-belirlemek
Hedef belirlemek

Hedef belirleme örnekleri nelerdir? sorusuna karşılık olarak, zaman ve nicelik açısından ölçülebilir bir hedefe örnek vermem gerekirse:

  •  1 yıl içerisinde 50 tane kitap okumak.
  • 1 ay içerisinde 50 farklı insanla tanışmak.
  • 6 ay içerisinde 50.000 TL para yapmak gibi örnekleri verebilirim.

3. Belirleyeceğiniz Hedefler Sizi Kararsızlıktan Kurtarmalıdır

Bunun için elinize temiz bir kağıt alın ve gerçekleşmesini istediğiniz en az 10 hedefi yazın. Ardından gerçekleşmesini istediğiniz 10 hedefinizin arasından seçim yapacaksınız.

Ancak bunu en acil ve önemli olma sırasına göre belirleyeceksiniz.

En acil ve hayatınıza en büyük katkıyı sağlayacak olan hedef 10 puan iken acil olmayan ve hayat kalitenize katkısının az olacağını düşündüğünüz hedefe 1 puan vereceksiniz. Böylece hedeflerinizi eleyeceksiniz.

Bu eleme işlemi diğer hayallerinizden vazgeçmeniz demek değildir, sadece sıraya koymaktan ibarettir. Şimdi ise 10,9,8,7,6 puanlarını verdiğiniz hedefleri, belirli zaman dilimlerine ayırmalı ve hedeflerinize tek tek odaklanmalısınız.

Benim sizlere burada tavsiyem; belirli zaman dilimlerinde sadece 1 tane hedefe odaklanmanız olacaktır. Bu tavsiyemin nedeni: Odak noktanızı sadece bir işe odaklarsanız, o iş üzerinde çok daha fazla verimli çalışacak olmanızdır.

Aynı zaman dilimlerine 2 veya daha fazla hedef koyarsanız odak noktanız dağılır ve hiçbir hedefin üzerine yoğunlaşmak istemezsiniz.

Gerçekleştirmek istediğiniz hedeflerinizi, bir kağıda yazmanız ve hedeflerinizi önem sırasına göre elemeniz ile beraber, kendinizi kararsızlıktan kurtarmış olursunuz. Yani kafanızda dönen “Bunu mu yapsam? Ne zaman başlasam?” gibi sorulardan kendinizi kurtarırsınız.

Bu durum üzerinizdeki ataletin ve stresin en büyük ilacıdır. Hedeflerinizi önem sırasına göre ayırmanız neticesinde zihniniz rahatlar. Çünkü artık siz ne yapacağınıza karar vermişsinizdir.

4. Hedefinizi Parçalara Bölün

Hedef belirleme yöntemleri adımlarında 4’cü sırada dikkat etmeniz gereken adım, hedefinizi parçalara bölmektir. İnsanların çoğu zaman hedef belirlerken yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi de hedefi parçalara bölmemektir. Hedefinizi parçalara bölmeden hedefinize ulaşmanız oldukça zordur. 

Bir hedef belirlerken, ana hedefe ulaşmak için hedefinizi; kısa vadeli hedefler, orta vadeli hedefler ve uzun vadeli hedefler olarak  parçalara ayırmalısınız.

  • Kısa Vadeli Hedefler: 6 ay içinde gerçeklemesi planlanan hedefler.
  • Orta Vadeli Hedefler: 2 yıl içinde gerçekleşmesi planlanan hedefler.
  • Uzun Vadeli Hedefler: 4 yıl içinde gerçekleşmesi planlanan hedefler

Yukarıda verdiğim zaman dilimleri sadece örnek olsun diye verdim. Hedefinizin büyüklüğüne göre, bu zaman dilimlerini artırıp azaltabilirsiniz.

Ancak hedefinizin zaman dilimi aralığı ne olursa olsun , hedefinizi bu şekilde parçalara bölmeniz sizler için en iyisi olacaktır. Eğer hedefinizi parçalara bölmezseniz, hedefiniz altından kalkamayacağınız bir yüke dönüşür.

Burada sizlere Henry Ford’un bir sözünü de paylaşmak istiyorum; “Hiçbir şey zor değildir, yalnız onu ufak parçalara bölmesini bilelim.”

5. Hedef Belirlemek; Hedefiniz Gerçekçi Olmalıdır

Hedef belirlemenin son ve önemli olan bir diğer kriteri de belirleyeceğiniz hedefin gerçekçi olmasıdır. Yani “Başarabilirim” diyebileceğiniz türden bir hedef olmasıdır.

Eğer kendi kendinize “Bu yıl 10.000 tane kitap okucam” diye bir hedef belirlerseniz, bu pek fazla gerçekçi bir hedef olmaz ve bu çok yüksek ihtimalle bu hedefinizi gerçekleştiremezsiniz.

Bu yüzden bir hedef belirleyeceğiniz zaman, hedefinizi daima gerçekçi tutun.

“Hedef belirlemek neden önemlidir? Hedef belirlemenin önemi!” başlıklı makalemin sonuna geldik. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan yerleri yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

Hedef Belirlemek İle İlgili Kitap – İncelemek İçin Tıklayın!

Bir cevap yazın