Herkese merhaba Kendinebilgikat.com okuyucuları, bugün sizler ile birlikte “sosyal korkular” ismi verilen, reddedilme korkusu ve rezil olma korkusunu incelicez. Makalenin sonunda sosyal korkular üzerine büyük bir farkındalık kazanmış olacaksınız.
Eğer kazandığınız bu farkındalık ile sosyal korkulardan kurtulmak için verdiğim teknikleri kullanırsanız, bu korkularınız minimum düzeye inecek ve hayatınızdaki yaşadığınız aynı kısır döngülerinin bir çoğu artık yok olacaktır. Çünkü düşünceleriniz, duygularınızı oluşturur; duygularınız davranışlarınızı oluşturur; davranışlarınız da dış dünyanızdaki insanların sizlere karşı düşüncelerini oluşturur.
Sizler, hep aynı düşünce kalıplarıyla, aynı davranışları sergilediğiniz için, başınıza hep aynı olaylar geliyor. işte bu yazıda, sosyal ortamlarda yaşadığınız, sosyal korkulara karşı olan bakış açınıza yeni düşünceler ekliyecez. Bu yeni düşünceleri pratiğe dökerseniz çok değil bu yazıyı okuduktan bir hafta sonra şuan da olduğunuzdan daha girişken ve cesur bir insan olabilirsiniz.
YAZI İÇERİĞİ ;
Sosyal Korkular Nedir?
Sosyal korkular: Rezil olma ve reddedilme korkularının bileşimidir. Bu korkular üzerine biraz konuşacak olursak eğer bu iki korkunun en aktif olduğu zamanlar, toplum içerisinde olduğumuz zamanlardır. Bu iki korku bizim toplum içinde yapmak istediğimiz çoğu davranışımızı engeller.
Örnek vermem gerekirse herhangi bir ortamda bir kızdan yürüme davetiyesi alırsınız, kız resmen davranışları ile “Gel benimle tanışmanı bekliyorum” der ama sizi içinizde tutan bir his vardır. İşte bu hissin adına reddedilme korkusu veya reddedilme korkusu psikolojisi denilmektedir.
Reddedilme korkusunun bize zararları sadece kadın erkek ilişkilerinde değildir. Bazıları reddedilme korkusunu o kadar büyük yaşarlar ki güzel manzaralı bir yerde diğer insanlardan kendi fotoğraflarını çekmelerini dahi isteyemez. Çünkü içeride hissedilen korku, kişinin bu istekte bulunmasını engeller. Ayrıca genellikle reddedilmekten çok korkan insanlar “reddedilme psikolojisi”ni sonuna kadar yaşamış olan insanlardır.
Reddedilme korkusunu kısacası diğer insanlardan herhangi bir istekte bulunmamızı engelleyen his, baskın duygu olarak açıklayabiliriz.
Bir diğer sosyal korku olan rezil olma korkusu ise “Diğer insanların önünde küçük düşme” korkusudur.
Sosyal korkulardan olan reddedilme korkusundan kaçmak kolaydır. Sosyal ortamlarda birilerinden bir şey istemez, risk almaz, boynunuzu eğerekten hayatınızı akışa bırakır devam edersiniz. Ancak rezil olma korkusundan kaçmak bu kadar kolay değildir. Nitekim rezil olmakla ilgili düşünceler sizin her an aklınıza gelir ve sizin aklınızdan çıkmaz; “Yürüyüşüm nasıl? O bana neden baktı? Sorsam mı? Sormasam mı? Bana mı güldüler?” gibi. Neticede ise bu düşünceler sizin hayatınızı felç eder, harekete geçemez hale gelirsiniz.
Rezil olma korkusunu biraz daha açmak gerekirse bu korkunun en temelinde “İnsanlar ne der?” düşüncesi yatmaktadır. Bakın rezil olma korkusunun en temelinde “İnsanlar ne der?” düşüncesi vardır diyorum! Yani rezil olma korkusunu çok şiddetli olarak yaşıyorsan muhtemelen içinde çok büyük bir özdeğer eksikliği de vardır. Çünkü bilinçaltı düzeyde özdeğerin düşükse diğer insanların senin hakkında ne yorum yaptıkları senin için çok önemli hale gelir. Nedeni ise bilinçaltı düzeyde kendini diğer insanlardan daha aşağıda görüyor olmandan kaynaklanır.
( Bkz: Değersizlik duygusundan nasıl kurtulunur ? )
( Bkz: Bilinçaltı nedir ? )
Eğer sen, kendini diğer insanlardan daha aşağıda görürsen, otomatik olaraktan diğer insanları kendinden daha üstün görmüş olursun. Kendinden daha üstün gördüğün insanların ise senin hakkındaki düşünceleri, görüşleri, çok daha önemli hale gelir. Ve dolaylı yoldan “İnsanlar ne der? Başkaları benim hakkımda ne düşünür?” gibi soruları kafana çok takmaya başlarsın. Daha derinden inceleyelim…
Rezil Olma Korkusunun Nedeni:
Rezil olma korkusu dünya üzerindeki her insanda vardır, ancak bazı insanlarda bu korku çok şiddetli bir şekilde yaşanır.
Bu korkuyu çok şiddetli şekilde yaşayan insanların en büyük sorunu; sevgisizlik yaşamalarıdır. İçinde sevgi olmayan bir insan özdeğer eksikliği yaşıyor demektir.
Yukarıda açıkladığım gibi özdeğeri düşük insanın hayata bakış açısı;
- Diğer insanlar benden daha iyi bilir.
- Diğer insanlar benden daha değerliler.
- Onlar benden üstündür şeklindedir.
Diğer insanları bilinçaltı düzeyde kendisinden daha üstün gören bir insan, sürekli olaraktan zihnini “Diğer insanlar ne der? Kendimi onlara nasıl sevdirebilirim?” şeklinde düşünceler ile dolduracaktır. Çünkü hayattaki diğer insanlar ondan daha değerlidir, onlar daha fazla sevilmeyi hak ediyorlardır, kendisi ise sevilmeyi, istediği şekilde hareket etmeyi hak etmiyordur. İşte bu yüzden özdeğer eksikliğini şiddetli yaşayan insanlar, rezil olma korkusunu da şiddetli yaşarlar.
Peki özdeğer eksikliğinin nedenleri nedir?
- Çocuk küçükken aile içinde çocuğa yeterince sevgi gösterilmemesi
- Çocuğun fazla eleştirilmesi
- Çocuğa haddinden fazla sorumluluk yüklenmesi
- Vb durumlar
Özetle, özdeğer eksikliği çocukluk yaşlarında başlar ve başlamasının en temel sebebi aile içinde çocuğun yeterince sevilmemesi, değer görmemesi gibi durumların gerçekleşmesidir.
Sosyal Korkuların Hayatımıza Zararları
Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki şuana kadar görmüş olduğunuz siyasetçilerin bir çoğu anlattığımız sosyal korku mekanizmalarının nasıl çalıştığını bilen insanlardır. Şimdi diyeceksiniz ne alaka? Bakın sizlere şunu söylemek istiyorum; Bir toplumun en güçlüleri kimlerdir? Tabi ki de o ülkenin siyasetçileridir. Bir siyasetçi bulunduğu makama gelebilmişse bilin ki o siyasetçi sosyal korkuları minimum düzeyde yaşamaktadır ve o yüzden o bu kadar yüksek makamlara gelebilmiştir.
İşte sosyal korkuların sizlerin hayatına verdiği en büyük zarar: Toplumun en güçlü insanları olma konumuna erişemenize izin vermemesidir. Belki de çok harika fikirleriniz var ama bunu topluma açamıyorsunuz çünkü en temel düzeyde reddedilmekten ve rezil olmaktan çok korkuyorsunuz. Bu da sizi belki toplumun en güçlü insanlarından biri haline getirecek olan fikrinizi topluma açmanıza engel oluyor demektir.
Belki senin içinde bir Cem Yılmaz yatmakta veya sesin çok güzel ama senin içindeki sosyal korkular çok büyük ise bunların hiçbirini topluma aktaramıcaksın. İşte sosyal korkuların bizlere verdiği zararlar bu kadar büyüktür.
Sosyal Korkulardan Kurtulma Rehberi
- Rezil olma korkunuzdan kurtulmanız için ilk olarak kendi özdeğer duygunuzu yükseltmeniz gerekmektedir. Özdeğer duygunuzu yükseltmek için ise kendi hayatınızda elle tutulabilir sonuçlar alabilceğiniz başarılar kazanmanız gerekmektedir.
Düşünün siz neyi seviyorsunuz? Hangi konuda yeteneğiniz var? Bu soruların cevapları doğrultusunda sevdiğiniz veya yeteneginiz olan bir işe girin ve o işten elle tutulur sonuçlar almaya çalışın.
( Bkz ; Özdeğer )
- Özdeğer duygunuzu yükseltmek için kendinizi değerli hissettirecek davranışlarda bulunun.
Örnek; Spora başlamak, dişlerinizi fırçalamak ( Basit gelebilir ama önemlidir ) sağlıklı beslenmeye başlamak gibi bu davranışlar ile bilinçaltı düzeyde BEN KENDİMİ SEVİYORUM dersiniz. Telkininiz bu yönde olur.
- Özdeğer duygunuzu yükseltmek için elinize temiz bir kağıt alın ve sizin neden değerli bir insan olduğunuza dair yazılar yazın, kendinizi özel hissettirecek yönlerinizi fark edin.
- En önemli adımlardan bir tanesi de çevrende, seni küçük gören insanları hayatından çıkar. Çünkü onlara ayırdığın zamanı hiçbir şekilde hak etmiyorlar.
- Özdeğer duygunu yükseltmek için hayatında seni koşulsuz seven 3 kişiyle bolca zaman geçir. Zaman geçir ki bilinçaltına sevgi tohumları eklensin.
Daha fazlası için “ Değersizlik duygusundan nasıl kurtulunur? ” makaleme bakabilirsiniz.
- Rezil olma korkusunu azaltmak için sıra geldi uygulama kısmana geçmeye, sizlere burada şunu yapın bunu yapın demicem. Sadece bir tane video bırakıcam; bu video zaten yapmanız gereken gerekli uygulamaları sizlere anlatıyor.
- (Bkz: Rezil olma korkusundan kurtulma videosu )
- Sıra geldi reddedilme korkusundan kurtulmaya, sizlere ilk olarak şunu söylemeliyim ki reddedilme korkusundan kurtulmanın tek yolu her korku duygusunda kurtulmanın formülü olduğu gibi korkularınızla yüzleşmekten geçer.
- İlk olarak bunu kabullenin, yani binlerce defa reddedilme korkusu nasıl yenilir? Reddedilme korkusunu yenmek Tarzında makaleler okuyun fark etmez bu işin yolu sürekli olaraktan bu reddedilme korkusu ile yüzleşmekten geçer.
- Reddedilme korkunuzu bir kas gibi düşünün, bu korkunuzla yüzleştikçe reddedilme korkusunun dozu azalacak.
- ( Bkz: Jordan Peterson reddedilme korkusunu yenmek )
- Reddedilme korkusuna bakış açınızı değiştirin, gönüllü olarak korkuya meydan okuyan beyin devresi ile korkuya istemeden maruz kaldığında tepki veren beyin devresi aynı değiller. Korkuya gönüllü olarak maruz kalma ve meydan okuma devresi, ödül ve dopamin salgılayan devreyle bağlantılı. Diğeri ise stres hormonu.
- Bu videoyu izleyin ve bu korkunun evrensel bir korku olduğunu ve sadece sizde olmadığını anlayın ( Bkz: 100 gün reddedilmek )
- Sosyal korkularınızı minimum düzeye indirmek basit olmayacak ancak zaferler acı, kan ve gözyaşı sayesinde kazanılır.
- Son olarak bu sosyal korkular ile yüzleşmede kendinize bir plan yapın ve bugün daha cesur bir insan olabilmek için bunları yapıcam deyin. Kısacası sosyal korkuları yenmek için belli bir hedef programınız olsun. Hedef olmadan, gideceğiniz yeri bilemezsiniz. Hayatınızda bu her konuda böyledir. Hedef belirlerken hedefinizi açık ve ince ayrıntılar ile belirtiğinizi unutmayın. Çünkü, “Ben reddedilme korkusunu” yenicem şeklinde bir hedef belirlenmez. Nitekim, bu tarz bir hedef belirleme şeklinden bilinçaltı hiçbir şey anlamaz. Uygulamada neler yapacağınızı, gün içinde hangi zaman aralıklarında reddedilme korkusu üzerine çalışıcağınızı, 1 ay sonra hangi noktaya ulaşacağınızı, yazılı bir kağıda açıkça belirtmeniz gerekir. Yani plan tablosu oluşturmalısınız.
- Şunu aklınızdan çıkarmayın bir işin en zor kısmı başlamasıdır. Başlanılan işin yarısı bitmiş demektir.
Geri bildirim: İnsanlar Ne Der ? Düşüncesi İle Yaşamak | Filozofadam.com
Meraba güzel dostum sayende hayatima çok şey kattım öncelikle teskkur etmek istiyorum; bu konuyla alakalı küçük bir sorum olacaktı, bu konuyla alakali bi yerde konfor alanı dışına çıkmanın ve korkuyla yüzleşmenin bireyi bilişsel çarpıtmalarini düzeltmeden ve ne hissettiğini değiştirmeden geliştirmeyecegini bilakıs korkunun konfor alanı dışına çıktıkça daha da artacağını okumuştum bu konuyla alakalı senin değerli fikrini merak etmekteyim
Kendi tecrübelerim ve takip ettiğim bazı psikolojlardan bildiğim şu ki korku ile yüzleşmeden korku duygusu azalmaz.
Tabiki öyle yuzleşmeden tabiki azalmaz sana katılıyorum sadece ek olarak korku ile yüzleşirken bazı bilissel hatalar olur mesela “şu an yüzüm çok kızardı herkese rezil oldum ” gibi burda hislerin yani rezil olma hissinin gerçeği yansıtmadığını bilmiyorsa kişi o an sosyal ortamda olsa bile yani konfor alanindan çıksa bile bu ve buna benzer düşünce hatalarından ve hislerinden dolayı korkusunu yenemeyeciğini söylüyordu burda korkuyla yuzlestirmeden önce düşünce hatalarını ve sosyal ortamdaki hislerini değiştirmesi gerektiğini söylüyordu
Hmm anladım, aslında bir bakıma doğru ve zaten psikologlar bunu yapıyor.